Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2011 11:12 - Край на зависимостта ни от Русия,имаме си мнооого газ,Български!
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 1329 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много газ край Плевен!  Голяма мъка за руските мекерета,ще има яки крясъци.   image От находището могат да се добиват до 1 млрд. куб. м годишно, което е близо една трета от потреблението в страната. Над 10 млрд. куб. м природен газ са скрити в земята край плевенското село Девенци. Откритието е направила тексаската компания “Трансатлантик петролиум”.

Тексаската компания "Трансатлантик петролиум" е открила голямо находище на газ край плевенското село Девенци, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков на семинар в Банско, пише в. Труд. По думите му от находището може да се добиват около 1 млрд. куб. м газ годишно, което е около 40% от използваното гориво в страната. Общо през 2011 г. се очаква България да изразходва около 2,4 млрд. куб. м, като 90% от тях са внос от Русия по данни на преносната държавна компания "Булгартрансгаз". Преди кризата в страната се използваха около 3 млрд. куб. м.

"Очаквам, че цените, на които ще купуваме газ от новото находище, ще са поне с около 30-40% по-ниски от пазарните, защото разходите са по-малки в сравнение със себестойността на горивото, транспортирано през 3000 километра", каза Трайков, цитиран от БТА. "Трансатлантик петролиум" трябва да договори с доставчика "Булгаргаз" цената, по която държавната компания ще купува горивото.

Освен по-голяма независимост от вноса на руско синьо гориво, ползата за България ще бъде и от приходите в бюджета от концесионни такси, които тексаската компания ще плаща. Също днес Трайков каза, че управляваното от него ведомство е събрало с 20 млн. лв. повече концесионни такси от планираните 40 млн. лв. за 2011 г. От икономическото министерство допълниха пред "Труд", че прогнозните запаси от газ в находището край Девенци са около 10 млрд. куб. м. Първоначално ще е възможен добив от около 200-300 млн. куб. м годишно. Толкова в момента добива шотландската компания "Мелроуз" край Каварна. Преди да започне разработката на находището край Девенци, тексаското дружество трябва да получи положителна екооценка и чак след това ще й се издаде разрешение за концесия.

Преди "Трансатлантик" да се заеме с търсене на газ край плевенското село, участъкът се изучаваше от българската компания "Дайрект петролиум". Проучванията не са се отразили на търсенето на имоти в района и на цените им, каза пред "Труд" кметът на селото Галин Янчев. "Две къщи се продадоха в селото, всяка за около 6 хил. лв. Когато беше бумът на имотния пазар, имаше сделки и за 10 000 лева, че и нагоре",каза Янчев. Същата била ситуацията и с търсенето на парцели и земеделски земи край селото - "няма промяна в цените, не се забелязва и завишен интерес на мераклии да купуват". Двама жители на Девенци в момента са наети на работа от "Трансатлантик петролиум", съобщи още Галин Янчев. Край Девенци има и други находища на газ, които се експлоатират, но през тази година от тях не са добити никакви количества, по данни на "Булгартрансгаз". К



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. zaw12929 - ДАНО СТАНЕ! ДА НЕ Е МЪГЛА ЗА ОТВЛИ...
11.12.2011 16:41
ДАНО СТАНЕ! ДА НЕ Е МЪГЛА ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО
ЗАЩО ТОГАВА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ШИСТОВИЯ ГАЗ И НЕ ПРОГОНИМ РАЗСИПНИЦИТЕ НА ЗЕМЯТА НИ?!
ИЛИ ЩЕ ЗАМЕСТВАМЕ РУСИЯ, ДАВАЙКИ ГАЗ И НА ЕВРОПА.
цитирай
2. bojo12345 - Да видим сега каква е цената, на която се продава?
11.12.2011 23:13
Да не излезе пак толкова, колкото и през Москва ако минава?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665226
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив