Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2011 18:59 - Ведомствените болници “миришат” на социализъм
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
0



image Стефан Константинов
Все още няма план за преструктуриране на ведомствените болници, тъй като все още чака информация от ресорните министерства. Това заяви днес здравният министър Стефан Константинов и добави, че този тип болници са остатък от социализма и нямат бъдеще.

 

В средата на декември премиерът Бойко Борисов нареди на министрите си по време на заседание на кабинета да се съберат и да му предложат реформа във ведомствените болници, така че занапред те да се самоиздържат от договорите си със Здравната каса, както останалите лечебни заведения.

“Ясно е, че бъдещето на ведомствените болници не е особено бляскаво. Военна болница доколкото изпълнява специфични мисии – да, категорично ще остане. Транспортна болница – има много малко неща, които са специфични, те могат да се поемат буквално от няколко кабинета“, коментира той.

“От десетилетия се говори за ведомствените болници, те са остатък от социализма и мисля, че е крайно време да се намери решението. Решението е да бъдат болници като всички останали. Не е редно да получават финансиране от няколко места – един път от НЗОК, един път от бюджета на съответното ведомство и накрая някои от тях да завършват с огромни дългове. Мисля, че това не е сериозно“, посочи Константинов.

Сега държавните и общински болници са търговски дружества, които се финансират от сключените договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а държавата и общините имат право да инвестират само в ремонти и апаратура, с което повишават капитала си в дружествата. Отделно от това част от дейностите в болниците се финансират от Министерството на здравеопазването.

Такива са например трансплантациите, преминаването на пациенти през спешните портали на болниците, купуването на някои лекарства. Ведомствените болници като ВМА, МВР болница и Транспортна болница обаче получават допълнително финансиране и от ресорните министерства.

Попитан дали ще подпише Националния рамков договор за следващата година, Константинов съобщи, че вчера му е бил изпратен текстът на договора, но без приложенията към него. Той очаква да получи документите в пълния им вид, за да се запознае с тях.

Константинов откри в сряда обновения сектор за лечение на деца с открити форми на туберкулоза в специализираната болница “Света София“ ЕАД в столицата. За ремонта са отделени 368 хил. лв. от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673969
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив