Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2012 12:15 - КФН се опъна на Дянков за ДДС
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове:
1



Прогнозата на министъра за ръст от 2.8% била прекалено оптимистична image Смятам, че растежът ще бъде близък до нулата или малко над нея в най-добрия сценарий. Тоест мисля, че прогнозите на ЕС, които са от съвсем скоро, са доста по-реални към днешна дата. Това обяви пред Нова тв шефът на КФН Стоян Мавродиев. Той определи прогнозата на министър Дянков за ръст от 2.8%, като прекалено оптимистична. Освен това Мавродиев се обяви твърдо против намеренията на Дянков за понижаване на ДДС, активно управление на Сребърния фонд и приватизацията на някои от стратегическите дружества.

Мавродиев, който е и автор на икономическата програма на ГЕРБ от 2007 г. твърдо се обяви против понижаване на ДДС тази година. Преди седмица министър Дянков обяви, че ДДС може да спадне с 1%  

В програмата на ГЕРБ преди 5 г. пишеше, че ДДС трябва да падне до 15%. Тогава времената бяха добри с високи бюджетни излишъци, тоест държавата можеше да си позволи намаляване на ДДС дори на 15%, без да застраши финансовата стабилност, тъй като имаше по 6-7% бюджетни излишъци. Следователно не беше никакъв проблем тези милиарди левове, които влизаха като излишък, да останат в населението чрез по-ниската цена на стоки и услуги, обясни той. Според него обаче сега ситуацията е различна.

Аз се съмнявам в каквото и да е раздвижване на икономиката от такъв ход, защото със сигурност това няма да се усети първо в цената на млякото, хляба, на стоките, които са важни например за социално слабите и бедни хора, обясни Мавродиев.Според него намаляването на ДДС само ще доведе до по-големи покупки на автомобили и яхти.

 


Тагове:   вестник,   медий,   преса,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665200
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив