Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 09:53 - До месец улесняваме достъпа на бизнеса до европарите
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
2



Всички фондове по "Джереми" ще тръгнат до края на годината, казва заместник-министърът на икономиката Жулиета Хубенова   Жулиета Хубенова е заместник-министър на икономиката с ресор Европейски фондове и хармонизация. Тя пое щафетата от Евгени Ангелов, който стана съветник по икономическите въпроси на президента Росен Плевнелиев. Хубенова е родена през 1957 г. и е специализирала в България и САЩ микрокредитиране и бизнес инвестиции по програма на Opportunity International и по програма на Американската агенция за международно развитие. Като изпълнителен директор на фонда за рисково кредитиране "Кеърсбек България" АД и директор за България на програма БАС на ЕБВР, Хубенова има повече от 17 години опит в областта на финансиране и подпомагане развитието на малките и средните предприятия. 






- Г-жо Хубенова, вече близо месец сте зам.-министър на икономиката с един от най-проблемните ресори - програма "Конкурентоспособност". Имахте ли колебания, преди да се съгласите?

- Имах колебания и предполагам, че всеки би имал. На такъв пост човек логично е натоварен с по-големи отговорности. Съгласих се, защото още с Евгени Ангелов започнахме няколко големи проекта и те трябва да се довършат. Ако дойде съвсем нов човек, той тепърва трябва да свиква, да се учи и да "влиза в час", а това би отнело повече време. С Ангелов дълго сме работили заедно и затова реших да продължа започнатото. Освен това дълги години съм работила с малките и средните предприятия и исках да продължа да ги подпомагам.

- Ще има ли ревизия на направеното дотук?

- Напротив. Ние досега сме работили заедно с Евгени Ангелов, така че има приемственост. Моята задача е да продължа досегашната политика. През цялото време сме се старали да облекчим и ускорим процедурите за бизнеса при кандидатстването, оценката и плащанията. 

- Факт е обаче, че част от проектите чакат с месеци и дори с години за одобрение. Най-пресният пример за това е иновативната мярка по програмата. Докога ще бъде така?

- Променяме програмата в движение и непрекъснато опростяваме процедурите и оптимизираме работата. Следващата ни стъпка ще бъде да слеем междинното звено с управляващия орган и така значително да съкратим пътя на проектите. Това трябва да стане още сега, до края на това тримесечие, защото след средата на годината ще имаме много апликации за плащания от страна на предприятията и ако няма реформа, системата ще блокира. Дотогава трябва вече да сме "завъртяли колелото", за да върви работата гладко и без сътресения.

- Това означава ли преструктуриране на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която е може би най-критикуваната институция от страна на фирмите?

- Тази част от агенцията, която е междинно звено по програмата, ще се влее в управляващия орган. Така, освен по-кратка обработка на проектите, няма да има и прехвърляне на отговорността при даден проблем - всеки да казва, че другият е виновен. Съкращения обаче няма да има. И на двете места не са запълнени бройките - в междинното звено има около 20 незаети места, тук също има незает щат. Всички тези хора ще започнат да работят в една главна дирекция за програмата, която ще управлява тези фондове.

- Реално с колко ще се съкрати пътят на проектите?

- Със сигурност ще има положителна промяна за фирмите. Реформата започна още в края на м.г., когато приехме оценката на проектите да става в управляващия орган, за да не се налага фирмите да чакат с месеци. Това бе прието за тези схеми, които се откриват от края на м.г. насам, като идеята бе нещата да се случват плавно. 

В момента има създадена работна група, която изчиства детайлите по преструктурирането, защото промените трябва да се отразят в Устройствения правилник на министерството. Всичко това обаче трябва да стане факт до края на март. За сливането на междинното звено и управляващия орган не е нужно допълнително съгласуване с Брюксел, защото препоръките на Еврокомисията също са в тази посока.

- Как върви изпълнението на "Конкурентоспособност" и има ли опасност да загубим пари? 

- Не, няма такава опасност. Тази програма е сред отличниците по сертифициране на разходите от ЕК, които вече са 23%.

- Да, но това е най-вече заради "Джереми", а от всички фондове по инициативата работи единствено Гаранционният...

- "Джереми" работи и това ни костваше много усилия. Съвсем скоро и ефектът от инициативата ще се усети. Становището на Европейската комисия е, че България е единствената страна, в която "Джереми" работи най-добре и най-бързо.

Вече са избрани и мениджърите на трите фонда за рисково финансиране - венчър капитал, фонд "Растеж" и "Мецанин". Очакваме първият от тях да направи своите инвестиции до края на март. Той е за стартиращи предприятия и тръгва с 30 млн. евро. Сега върви регистрация на дружеството и паралелно с това те преговарят за първите си инвестиции До края на второто тримесечие трябва да заработят и другите два фонда. Освен тях ще има и още един специфичен фонд по "Джереми" - за нововъзникващ бизнес - т.нар. сийд фонд. Той е с капитал 20 млн. евро, с които ще се подпомагат перспективни бизнес идеи. Този фонд също би трябвало да стартира до няколко месеца. Това са фондове за рисков капитал, които подпомагат бизнеса чрез дялово участие. Затова е много важен изборът на фирми, в които ще инвестират те. След като дадат начален тласък на бизнеса, те ще се изтеглят от една инвестиция и ще предприемат нови. Това е ефектът на револвиращите инструменти - с един и същи финансов ресурс да бъдат подпомогнати максимален брой компании.

- Колко фирми се възползваха от нисколихвените кредити, за които бе сключено споразумение с 5 банки в края на миналата година?

- До края на м.г. имаше 83 проекта на фирми за около 20 млн. лева. Само за първия месец на тази година изтеглените заеми вече са 50 млн. лв., което означава, че кредитирането набира сила. Прогнозата на Европейския инвестиционен фонд (който е мениджър на "Джереми България" ЕАД бел.ред.) е до края на годината заемите за малките фирми да достигнат 200 млн. евро, което е голяма глътка въздух. Като обобщение - до края на годината ще тръгнат всички фондове по "Джереми".

- Кога ще тръгнат и евтините кредити за бизнеса, за които се заговори още от края на 2011 г.?

- Още в края на 2011 г. увеличихме средствата по "Джереми" със 150 млн. евро, за да можем да отворим нова схема за нисколихвени кредити. Сега лихвите са високи и това е сериозна пречка пред бизнеса. Чрез тази схема успешно можем да ги намалим. Идеята ни е тези 150 млн. евро да бъдат дадени на банки, определени с конкурс, а те, от своя страна, да осигурят още толкова пари за нисколихвени кредити. Комбинирането на ресурса от "Конкурентоспособност", който се предоставя при 0% лихва, с този на банките, който е на пазарни лихви, трябва да осигури намаляване на лихвените равнища наполовина. 

- Означава ли това, че тези заеми ще бъдат още по-евтини и от кредитите, които в момента се предлагат по линия на Гаранционния фонд?

- Идеята на Гаранционния фонд е да гарантира заеми за малките и средните предприятия. Това е сериозно облекчение за фирми, които не разполагат с достатъчно имущество за обезпечение на заемите си. По схемата за нисколихвени кредити, за която стана дума, лихвата вероятно ще се движи около 5 на сто, като имаме предвид сегашните лихвени равнища на банките. За да тръгне схемата, трябва да бъде променено споразумението ни с Европейския инвестиционен фонд и тази промяна да бъде одобрена от парламента. Работим по процедурата така, че това да се случи до април. При това положение още тогава ще можем да направим конкурс за обслужващи банки, да ги изберем и схемата реално да тръгне от септември.

- За какъв бюджет по "Конкурентоспособност" ще настояваме през следващия програмен период 2014-2020 г.?

- При всички положения става въпрос за повече пари спрямо сегашната програма. Очакваме да получим общо европейско и национално финансиране между 2.2 - 2.5 млрд. евро. Сега бюджетът на програмата е в размер на 1.16 млрд. евро.


Тагове:   бандит,   корупция,   убийство,   съд,   право,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665510
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив