Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 12:26 - УДАРИХА МАФИЯТА С $ 6 000 000 000 000
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
0



 Италианската прокуратура арестува 8 мафиоти и конфискува фалшиви американски държавни облигации с номинална стойност $ 6 трилиона, предаде АФП. Престъпниците укрили свръхкачествените фалшификати в 3 блиндирани метални каси в Цюрих и според прокуратурата в Потенца, Южна Италия, целта им била да ги представят като гаранции срещу заеми от швейцарски банки.
Според анонимни източници обаче, цитирани от в. “Кориере дела Сера”, бандитите искали да купуват големи количества от радиоактивния елемент плутоний, който се използва за производството на атомни бомби.

Операция “Вулканика” на прокуратурата на Италия и американската “Сикрет сървис” се провела миналия месец, но резултатите бяха огласени чак вчера. Причината е, че има достатъчно данни да се смята, че в измамата са участвали престъпници от още няколко членки на ЕС. Подробности за това обаче не бяха съобщени.

Знае се само, че сред арестуваните италианци е бившият кмет на южното градче Монтескалиозо Роко Менцела (69 г.). Останалите са от почти всички части на Италия - от северните провинции Пиемонт и Ломбардия, през централната Лацио до южната - Базиликата, в която се намират Потенца и Монтескалиозо.

Конфискуваните в Цюрих фалшификати са с дата на издаване 1934 г., а общата им номинална “стойност” надвишава една трета от настоящия публичен дълг на САЩ, посочи АФП. Повечето от тях били с лика на бившия президент Удроу Уилсън или на предшественика му Гроувър Кливланд и с номинал $1 млрд.

В една от касите било открито и изфабрикувано копие на Версайския договор от 28 юни 1919 г. Следователите смятат, че той е трябвало да служи като гаранция пред банките, че облигациите са били използвани като средство за разплащане между победителите и победените в Първата световна война.

Предполага се, че фалшификатите са били прехвърлени в Цюрих от Хонконг през 2007 г.

Този съкрушителен финансов удар по мафията е безпрецедентен по мащаби, но далеч не е първият. През септември 2009 г. на миланското летище бе задържан филипинец с фалшиви облигации за $116 млрд. А през юни с. г. двама японци бяха спипани на италианско-швейцарската граница с “ценни книжа” за $742 млрд.


Тагове:   ново,   Гоце,   бТВ,   мафия,   Кунева,   Гергов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665668
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив