Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 08:42 - Новият скандал с цените на лекарствата
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 1096 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Националната здравноосигурителна каса (nhif.bg) е била принудена да плаща миналата година в пъти повече за лекарства, отколкото е плащало преди това здравното министерство.
Така бюджетът на касата е ощетен най-малко с 6 милиона лева, а това поставя под въпрос възможността й да плаща за скъпи медикаменти и тази година.

Цените, на които е купувало здравното министерство и касата, са крити, не са публична информация, дори самият министър д-р Стефан Константинов ги е получил едва миналата седмица.

Репортерката на БНТ Мария Чернева обясни, че се е добрала до една справка благодарение на "журналистически шанс".

Шокиращите факти бяха разкрити тази вечер в новинарската емисия "По света и у нас" на БНТ.

Планираните и изхарчените средства за лекарства миналата година драстично се разминали. Планирането е било извършено на сляпо. Става дума за медикаменти в онкологията и хемодиализата, за които от миналата година вече плаща касата. Поради липса на информация миналата година се наложило касата да планира на сляпо.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА Премиерът уволни зам.-здравния министър Гергана Павлова image184|image93133 21.02.2012 Нели Нешева подаде оставка като управител на НЗОК image336|image120247 17.02.2012
Пред БНТ д-р Евгени Душков - член на Надзорния съвет на НЗОК, който е главен секретар на Конфедерацията на труда "Подкрепа", каза: Когато приемахме проектобюджет за касата, също поискахме справка от министерството какви пари са плащани за лекарствата за хемодиализа въобще за дейности, които се прехвърлят на касата. Такава официална справка така и не сме получили.

За тази година в касата са предвидени около 57 милиона за онколекарства. Въпреки че след направените разходи за миналата година, за всички било ясно, че те ще са крайно недостатъчни.

Тръгнахме да търсим от къде идва този завишен разход и поискахме справки, от където да видим защо касата плаща повече и защо бюджетът ще бъде поставен под сериозно напрежение.

Най-сетне получили първата справка. Разликите между това, което е плащало министерството и след това касата за едно и също лекарство са драстични: "Золадекс" - при рак на гърдата - два и половина пъти, "Анастрозол" - четири пъти, "Летрозол" за рак - пет пъти.

Всичко уж излиза законно, защото цените на министерството са тръжни, а на касата - референтни. С една тънка разлика.

Д-р Евгени Душков: След като от тези цени на търга се е плащало и в тях явно е имало печалба и не е имало никакъв проблем, нали те могат да бъдат референтни цени и за заплащане от касата, и да се лекуват повече пациенти."

Но явно някой удобно е пропуснал да впише този механизъм в съответната наредба. Или е изпуснал контрола и референтните цени не са най-ниските цени, коментира репортерката Мария Чернева.

В отговор на неин въпрос министър Константинов се съгласи, че отговорност за скандалните разминавания в цените имат ръководството и надзора на касата и зам.- министърът, който е трябвало да ги контролира. Т.е. Нели Нешева и Гергана Павлова.

"Но с това ще се занимават съответните органи", каза министърът пред БНТ.  



Гласувай:
1



1. injir - S referentnite ceni na lekarstvata ...
03.03.2012 06:09
S referentnite ceni na lekarstvata - bonusu. Kradci... Pozdrav za postinga!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665646
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив