Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2019 00:41 - Енеолитът в България завършва с демографски колапс
Автор: belezhki1 Категория: Други   
Прочетен: 545 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Но тази кулминация е същевременно и последният етап от възхода на нео-енеолитната система на Балканите, която на прелома между V и IV хил. пр. н. е. вече е надживяла себе си и е изчерпала докрай своя стопански и културен потенциал. А настъпват и лоши времена. Климатичният максимум приключва c особено високи средногодишни температури, носещи дълготрайни суши. След 2500 години интензивно земеделие почвите са изтощени, а горите са или изсечени, или са станали жертва на огромните горски пожари, очевидно бушували през най-горещите етапи на Климатич- ния максимум. Освен това ледниците на планетата са били почти сто- пени и световният океан навлиза в сушата. Залети са маса плодородни низини, а покачилите се подпочвени води са заблатили основните, ни- ско разположени обработваеми площи, използувани от енеолитното население. C това е ликвидирана базата на древното земеделие, което е икономическата основа на цялата нео-енеолитна система на Балка- ните. В резултат от настъпилия екологически колапс през първите сто- летия на IV хил. пр. н. е. тази система безвъзвратно рухва. В различни- те части на Балканския полуостров въпросният колапс се проявява c различна сила, но за редица по-ниски райони, като Мунтения, Тракия и Североизточна България, той е равнозначен на тотална катастрофа. Потомците на неолитното население на нашата страна слизат от исто- рическата сцена, след като внесоха в съкровищницата на човечеството металургията и една висока, разточително богата и разнообразна пра- историческа култура. Други земи и други културни блокове поемат върху себе си задача- та да съхранят и трансформирайки ги до неузнаваемост, да предадат на следващите поколения забележителните му придобивки. C колосален демографски колапс и със запустяване на обширни територии завършва една блестяща глава от праисторията на нашите земи.

----------------------------------------------
Хенриета Тодорова


Тагове:   енеолит,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Да, чудесен паралел, но малко НЕДОВЪРШЕН.
22.11.2019 03:49
Черноморският ПОТОП в оная ера, предизвиква ИЗВЕСТНОТО арийско нашествие НА ИЗТОК, до Тихия океан и Индия. А после засушаването на север от Хималайската система, ПРОДЪЛЖАВАЩО ДО ДНЕС, води до ВЕЛИКОТО ЗАВРЪЩАНЕ с "великото преселение на народите" на Запад. "Чудна" работа, но само европеиди се завръщат на Запад. Чудно ли е наистина?
цитирай
2. belezhki1 - Първо, когото и да наричаш "...
23.11.2019 15:07
Първо, когото и да наричаш "арийци", до Тихия океан не са стигнали.

Второ, сухите и влажни периоди от 5 хил. до днес са много и не може да говориш за едно засушаване.

Трето - достигането на арийците до Индия е хиляди години по-късно от събитията в темата и няма връзка.

Четвърто - "Потопът" пък е доста по-ранен.
цитирай
3. krumbelosvet - Съжалявам, че към думата "чудесно" излишно допуснах думата "недовършено".
28.11.2019 12:21
Невнимателно нарекох белия човек ариец, а тая дума носи разни асоциации.
В наши дни руско-американска експедиция е определила времето на Черноморския потоп към 5600г. пр.н.е. И 1000 години след потопа няма следи от хора в съседните земи.
За останалото не си струва да се спори, защото ще навлезем в усложнения, след като невнимателно съм ви засегнал. Съжалявам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: belezhki1
Категория: Други
Прочетен: 104112
Постинги: 115
Коментари: 44
Гласове: 176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930