Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 19:07 - БЛИЦ откри уникална снимка на Христо Ботев!
Автор: platttonnn Категория: История   
Прочетен: 2390 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
• Фотографията е правена месец преди “Радецки” да пристане на козлодуйския бряг • Поетът революционер за пръв път е заснет в цял ръст, сред свои съмишленици пред лодка с британското знаме image Ботев е най-отпред, пред лодка, с преметнат през борда й британски флаг, а шапката му е закачена на оградата вдясно. Уникален фотос на Христо Ботев се публикува за пръв път в глобалната мрежа. Снимката е автентична и БЛИЦ я разпространява в чест на 164-годишнината от рождението на великия революционер и поет. Направена е по време на тайна разузнавателна мисия на Ботев, която предшества сполучливото акостиране на „Радецки" на козлодуйския бряг на 29 май 1876 г., твърди историкът доц. д-р Евгений Сачев, дългогодишен директор на Националния музей-параход „Радецки".

За проучвателната мисия на Ботев пише и революционерът Никола Обретенов. Един от най-близките приятели на Ботев е отбелязал в дневника си:

„Трябваше да се потърси място, гдето ще може четата да мине и да пренесе оръжието. Взехме лодката на австрийския шлеп, карана от шлепчията българин... Обиколихме брега на Козлодуй, гдето водата беше дълбока, а контролът слаб".

Снимката е направена, след като войводата намира безопасно място за акостиране на българска земя

Фотографията е пред къща от крайдунавски град, до голяма дървена лодка с английски флаг, преметнат върху единия й борд. На нея са заснети двама гребци със специални униформи, двама пасажери и собственикът на къщата. Доц. Сачев е категоричен, че човекът пред лодката е Христо Ботев. Историкът предполага, че фотографията е заснета между 17 и 20 април 1876 г., преди четата да стъпи на българска земя.

Нещо повече –

доц. Сачев успява да идентифицира останалите хора на снимката

Изправеният зад лодката и облечен като Ботев е приятелят на поета Никола Обретенов. Крайният вдясно, който се е подпрял на стената, е Андрей Матев, до него е Петър Н. Йорданов. Застаналият зад стълбата е селянинът от Гайтаново, който е бил пазач на австрийския шлеп в румънския град Бекет. Участвал е в подготовката на Ботевата чета. Къщата вероятно е негова, обяснява доц. Сачев. За това, че пребиваването на Ботев и сподвижниците му е временно и инцидентно, говори обстоятелството, че за лодката няма специално място за бивакуване - тя е подпряна с летви и парцали.

Явно Ботев е искал да види със собствените си очи къде ще слезе четата му на българския бряг. И затова предприема тази толкова рискована, но идеално замаскирана акция", обяснява историкът и дългогодишен директор на Историческия музей в Исперих Йордан Стефанов, който пръв се натъква на снимката на Ботев.
Сензационната фотография има прелюбопитна история. Снимката е с размери 21 х 22 см и

се предава повече от сто години от баща на син като безценна семейна реликва

Уникалната фотография е пазена в тайна от обществеността. Заради нея се скарват двама братя.

За съществуването на снимката се разбира през 1980 г. Дечка и Георги Желеви, познати на Йордан Стефанов, му казват, че са виждали неизвестна снимка на Ботев в цял ръст, застанал пред лодка. Семейство Желеви обясняват, че фотографията им е била показана под клетва, че няма да споменават на никого за нея. Това още повече запалва любопитството на музейния директор. Всичките ми опити да ги убедя да ми кажат името на притежателя на снимката останаха напразни. Дечка Желева държеше да остане вярна на дадената клетва. Бях категоричен и настоятелен в исканията си, тя бе безкомпромисна, спомня си Йордан Стефанов. В крайна сметка той научава името и адреса на собственика на снимката, който живее в София.

Йордан Стефанов заминава за столицата и се среща с притежателя на фотографията Николай Попов. Домакинът води гостенина в съседна стая. Там отваря капака на сандък и от него

изважда мистериозната фотография и разказва историята й

Снимката е подарена на дядото на Попов, дългогодишен свещеник в Свищов. Дали му я двамата му шуреи, замесени в българските комитетски работи в Румъния.

Малко преди да почине, свещеникът извиква при себе си двамата си сина. Показва им фотографията, казва им кои са хората на нея, както и че пред лодката е Ботев, и я предава на сина си Панайот, като го заклева да не я прави достояние на обществеността.

След смъртта на свещеника снимката става причина двамата братя да се скарат и да прекъснат завинаги отношенията си. Братът на Панайот Попов на няколко пъти настоява да продадат снимката, уверявайки го, че е намерил добър купувач, който ще даде доста висока цена за нея, разказва Йордан Стефанов. Панайот Попов категорично отказва да стори това и остава верен на дадената на баща си клетва.

В крайна сметка отношенията между двамата братя толкова се влошават, че Панайот Попов продава своя дял от полагащото му се наследство. Напуска Свищов и се заселва в Кеманлар, днешен Исперих, за да бъде колкото се може по-далеч от брат си.

Връзката между двамата братя се прекъсва завинаги

Основната причина за това е тази уникална фотография на Ботев. Николай Попов ми разказа, че дядо му дава снимката на баща му, понеже чичо му, според неговия израз, „бил пройдоха", обяснява Йордан Стефанов.

Панайот Попов си купува къща в Исперих. Поставя снимката зад стъкло в хубава рамка и я закачва над леглото в спалнята си. Скрита от любопитния поглед на съседи и приятели, които винаги били канени в гостната стая. Фотографията стои там до неговата смърт и по наследство преминава в ръцете на сина му Николай, който се заселва в София.

С триста зора успях да убедя Николай Попов да даде снимката за съхранение във фонда на музея в Исперих, спомни си директорът на музея Йордан Стефанов.

Историкът доц. Евгений Сачев, който прави пълно проучване на фотографията, открива някои интересни подробности. Например, че конструкцията на лодката не е българска. Според Сачев изборът на лодката от австрийския шлеп, за който споменава Никола Обретенов в спомените си, не е случаен. Турските власти се опасявали от преминаването на въоръжени отряди през Дунав и вземали изключителни мерки за охраната на българския участък на реката.

Британският флаг е използван за прикритие,

така както по-късно четата се прехвърля на българския бряг от борда на австрийския кораб „Радецки". Според сключено между Високата порта и британското правителство споразумение английски канонерки са използвани като гранични патрули по Дунав, обяснява доц. Сачев. Историкът отбелязва, че Ботев и Никола Обретенов са облечени в униформа на австрийски моряци, която не се различава съществено от тази на английските. Фактът, че Ботев е фотографиран на преден план, също не е случаен. Това едва ли би било възможно, ако останалите не са питаели дълбоко уважение към него?

Друг важен детайл е меката шапка на революционера.

Ботев винаги се е снимал гологлав, но шапката задължително присъства в кадър

Така е и на снимката от 1875 г., на която Ботев е седнал заедно с Никола Славков и Иван Драсов. Тогава меката му шапка е на пода, до краката му, на откритата от мен снимка е закачена на оградата. Допускам, че дори шапката е една и съща, съдейки по формата и извивките на периферията, казва Йордан Стефанов. Според историка не е необходимо да се прави фотоекспертиза, идентифицираща лицето на Христо Ботев, въз основа на известните канонизирани образи в ретушираните снимки, а комплексно научно изследване.



Експертизата

Думата имат учените глави от БАН


След откриването на снимката през 1980 г. Йордан Стефанов моли Пенчо Кубадински на фотографията да бъде направена експертиза за истинност. В Дирекция на милицията снимката е предадена през март с. г. на майор Димитър Костов от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология при МВР и престоява там повече от 8 месеца.

През ноември 1980 г. Йордан Стефанов прибира снимката, като майор Костов му казва следното: В експертизата съм посочил, че човекът пред лодката не е Ботев, но съм убеден, че е точно той. Докато професорите, защитили титли върху трите известни снимки на Ботев, са живи, истината за тази фотография няма да излезе наяве.

Историкът от Исперих смята, че експертизата отпреди 31 години е невалидна. Неговото мнение е, че за истинността на фотографията трябва да се произнесат учени експерти от БАН.

Уникалният фотос е публикуван във вестник "168 часа" през 2008 г., а днес за пръв път се появява в глобалната мрежа, благодарение на агенция



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. shtaparov - Много интересна снимка!
07.01.2012 20:54
Жалко,че не е в по-едър план,за да разгледаме по-добре подробностите.
цитирай
2. gsgbg - ако направят пълна експертиза и ...
27.01.2012 08:51
ако направят пълна експертиза и изследване на снимката, ще докажат дали това е Ботев или не. За мен, ако се докаже, че това е Ботев, по-любопитното е да се даде отговор за лодката- защо е с британско знаме и откъде се е появила въобще в Дунав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665508
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив