Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 09:01 - Прокълнатите картини - истина или мит?
Автор: platttonnn Категория: Изкуство   
Прочетен: 1709 Коментари: 0 Гласове:
2



 
image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Сред някои хора битува поверието, че човек или изображение в определена картина може да оказва магическо въздействие на нейния притежател. Звучи като измислица, но всъщност, действително съществуват много картини, които имат мрачна слава. Ето някои от тях:

 

imageПрез 1797 година руският портретист Владимир Боровиковски нарисувал портрет на княгиня Мария Лопухина. От него загадъчно гледа красива млада девойка. Скоро след като портрета е бил готов в княгинята започнали да се появяват проблеми със здравето. Лекарите поставили страшна диагноза - белодробна туберколоза, която през 18 век е била нелечима болест. Мария починала скоро. Но с този портрет е свързана и друга странна история. Бащата на княгиня Мария бил голям поклонник на всичко мистично и член на масонската ложа. Хората говорели, че той успял да „всели" духа на починалата си дъщеря в изображението на портрета, и щом някоя млада девойка го види я чакало неизбежна смърт. Според разказваните истории, говори се, че портрета на княгинята е погубил поне 10 любопитни млади дворянки. През 1880 година платното е било купено за Третяковската галерия и изложено за посещения. От този момент разговорите за проклятието на тази картина заглъхнали.

 

 

Не е провървяло и на много хора, позирали за Иля Репин. Например, художникът се обърнал към известният хирург Н.И. Пирогов с молба за няколко сеанса за рисуването на негов портрет. Николай Иванович се съгласил. Веднага след като портретът бил завършен, още на следващият ден хирургът починал. Това се случило на 23 ноември 1881 г.

image

 

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673617
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив