Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 07:35 - Октопода пуснал пипала в МВР и прокуратурата
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 872 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.12.2011 07:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тяхната сила идва от нашия страх и от това, че са глутница. Но когато разбием глутницата и им покажем, че не се боим от тях, те стават жалки.
image Светлозар Костов, обвинител по делото за Октопода
Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и хората му са имали силни връзки в МВР и прокуратурата на регионално и национално ниво преди арестите през февруари 2010 г. Търсили са възможности за влияние върху изпълнителната власт и понякога са успявали=

Това разкрива в интервю за в. 24 часа Светлозар Костов, обвинител по делото за Октопода и шеф на специализираната прокуратура у нас.  Връзките лъснали след разпити на бивши министри, политици и депутати. Те са сред 273-мата свидетели по делото. 12 души станали жертви на Октопода, който ползвал "услугите" на 10-ина мутри. Пострадали 2 фирми и Министерството на финансите.

Обвиненията срещу Петров са седем. Пет от тях са за изнудване. Първото е спрямо Георги Цветанов и свързани с него 4 лица. Извършено е през 1998 г. с резултат обща вреда над 1 330 000 лв. Второто е спрямо Пламен Георгиев. Извършено е същата година в съучастие с Кирил Топалов. Вредата от него е за 133 869 лв. Третото е спрямо Велизар Велизаров през 1998 г. с нанесена вреда за 70 000 лв. От останалите изнудвания - на Валентин Шотев и Николай Динков, няма материални щети. Престъплението срещу Динков е извършено в съучастие с Марчело Джотолов и Янко Попов. Петров е обвинен още за разгласяване на информация (държавна тайна), съдържаща се в секретна справка на НСС-МВР. Копие от нея той е предал на в. "Галерия" и тя е била отпечатана във вестника. Водещото обвинение е за образуване през май 2004 г. и ръководство до деня на арестите през 2010 г. на въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и за изнудване.

Лидерът е Алексей Петров, членове са Антон Петров, Янко Попов и Марчело Джотолов. Най-често Попов и Джотолов са били хората, събирали дългове чрез внушаване на страх или чрез директни заплахи. Разбира се, не са действали сами - в много от случаите са водили със себе си 5-10 мъже, които са изглеждали и са се държали като мутри. Целта е била да внушат страх и подчинение. За определен период от време са използвани с тази цел 5-ма руски граждани от чеченски произход, които през май 2008 г. са екстрадирани от България със заповед на председателя на ДАНС.

Повече от 20 страници от обвинителния акт са посветени на възникването, дейността и методите на престъпната група. Особеност на тази група например е това, че поради наличието на юрист и финансист в нея на дейността й по криминално събиране на дългове е придадена привидна законност, като са оформяни договори за цесии и записи на заповеди. Тези договори обаче са симулативни и в много редки случаи наистина са били спазвани от страните. Често обвиняемите са прибирали парите, но са заблуждавали кредитора, че не са успели да съберат дълга. В приложението към обвинителния акт са посочени 15 пострадали - 12 физически лица, 2 търговски дружества и Министерството на финансите. Макар и да не се пишат в съдебните актове, всъщност истинските пострадали от дългогодишната скрита и криминална дейност на обвиняемите, начело с Алексей Петров, са българското общество и държава.

Антон Петров има по-особена роля. През 2006 г. той заменя Янко Попов като контактьора на организацията. Контактьорът е посредникът между лидера и чеченците, както и криминалния свят. Той предава волята на Алексей Петров и понякога играе сплашваща роля. Антон Петров е изпълнявал и особени задачи, които ръководителят е възлагал само на най-доверени хора.

Разпитани са много свидетели - 273. По моя преценка 179 от тях ще са необходими в съдебната зала. Знам, че се разпространява една легенда, че свидетелите са уплашени и се отказват от показанията си. Това е лъжа и тя се пуска в оборот, защото е изгодна за определени хора. Целта е да продължи да действа рекетьорският метод на внушаване на страх, който е бил експлоатиран успешно много години. Тези години обаче са отминали. България вече преживя мутренските времена. Искам да кажа на всички - мутрите не са по-умни, нито по-силни от нас.

Не всички от огромния брой свидетели са били обект на изнудване. Понякога умението да се внушава страх е било толкова добре използвано, че не се е налагало да се отправя директна заплаха за живота, здравето или имуществото на жертвата. Например в един от разследваните казуси се оказа, че само думите: "Знаем къде живеят децата и внуците ти" са били достатъчни обектът на въздействие да се уплаши и да им предаде 130 000 долара. Станало е, въпреки че преди това експерт-счетоводител е доказал, че въпросният човек не дължи тези пари. Подобно поведение е на ръба на престъплението и не сме предявили обвинение, защото е трудно защитимо в съда. Има обаче случаи на брутални заплахи, че длъжникът и децата му ще бъдат продадени на чеченци за органи, че сестра му ще бъде отвлечена и принудена да проституира. Всеки нормален човек би се уплашил от такава демонстрация на сила. Има случаи и на употребено насилие над жертвите.

Устинов е под постоянна полицейска охрана от месеци. Не е включен в програмата за защита на свидетелите, но му е назначена охрана по друг ред.

От първоначалното дело са отделени материали за извършени икономически престъпления и пране на пари, по които има обвиняеми, и Алексей Петров е един от тях. Отделени са материали и в трето досъдебно производство за сводничество и трафик на хора. Има още три други дела за отделни престъпления, на които сме се натъкнали в хода на разследването. Така че производствата са общо пет.

Безспорно по-трудно е разследването за Октопода, по много причини. И като времеви усложнения, тъй като се върнахме 13 г. назад във времето и е много трудно да доказваш нещо, случило се толкова отдавна. Трудно бе и във фактологически план не само заради разпитите на 273-ма свидетели, а и с оглед ресурсите, които е използвала организираната престъпна група. Делото "Октопод" е едно огромно и тежко предизвикателство за мен и за моите колеги, разказва обвинителят С. Костов.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665621
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив