Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2011 08:51 - След срещата в Брюксел: Да се готвим за лоши сценарии
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
- Край на лесните пари.Несигурността е толкова висока, че по-добре да се подготвяме за лошите сценарии, вместо да разчитаме, че нещата ще се оправят от само себе си. image Какво ни очаква през 2012 година зависи от това доколко решително и бързо еврозоната може да реши проблемите си и в същото време колко силен е реформаторският дух на българското правителство, казва пред "24 часа" икономистът Георги Ангелов след срещата на върха в Брюксел. Както изглежда, очаква ни година на относително слаба инвестиционна активност България, а оттам следва и стагнация на заетостта и заплатите. Възможни са и много неприятни изненади, включително общоевропейска рецесия, въздържане на инвеститорите от нови проекти и дори разцепване или разпадане на ЕС. Такива негативни сценарии ще се отразят в България и правителството трябва да реагира решително и да рестартира реформите, за да ограничи негативните ефекти.

Растежът на цените в страната ще продължи почти изцяло да се определя от външни развития – от цената на петрола, от цената на суровините и храните, от регулациите на ЕС за акцизи върху горивата, квоти за скъпа зелена енергия и скъпи въглеродни квоти за производството на ток. Страната ни трябва да е по-активна ана европейско ниво, защото тези регулации засягат най-много бедните страни в ЕС. На вътрешния пазар целта трябва да бъде насърчаване на конкуренцията, инвестициите и конкурентноспособното производство, което ще ограничи натиска върху цените и ще увеличи заетостта и доходите на домакинствата.

Обръщането на банките към местните спестители осигурява добри лихвени нива в левове при нисък риск (доколкото системата е стабилна, а и депозити до 196 000 лева са гарантирани). За да се инвестира в акции ценни книжа, трябва човек да е готов да чака дълго време – тук основно правило е да не се инвестира само в една компания, само в една страна или в една валута, смята Георги Ангелов.

Експортно ориентираните индустрии няма да отчитат такива високи темпове на растеж като през 2011 г. Така, че подобренията в доходите, дори там, където ще се случат, ще бъдат плавни и с малко. Държавният бюджет също няма възможности за увеличение на общите разходи за заплати, социални плащания и пенсии. Промяната обаче, ако се реализират мерките за реформа в заплащането на администрацията, ще бъде във възможностите за диференциация на доходите според приноса, т.е. отделни служители ще получат увеличение. Ако към това се добавят и съкращения на персонал, съвсем възможно е да могат реформиращите ведомства да предложат повече на оставащите служители, смята Лъчезар Богданов, цитиран от “24 часа”.

Растежът у нас е силно зависим от инвестициите и донякъде експорта. Имайки предвид глобалната несигурност на финансовите пазари, а и липсата на по-бързи реформи за подобряване на бизнес климата у нас, инвестициите едва ли ще се увеличат значително.

Износът пък ще бъде под натиск от евентуална стагнация в еврозоната. Така че засега прогнозата за растеж е по-скоро скромна (до 2-2,25%) при доста рискове и за по-негативен сценарий. Растежът е възможен, но хората не трябва да си правят илюзии за естеството на това “справяне”.

В много страни ще се наложат дълбоки реформи, които ще променят структурата на заетостта, доходите и икономиките им. От своя страна банките ще се наложи да преосмислят кредитната и инвестиционната си политика. Надеждите за връщане на “лесните” пари – като в периода 2002-2007 година – са абсолютно погрешни. Публичният сектор ще трябва да се свие, а оттам – и бизнесът на всички, които са свикнали да продават стоки и услуги на правителствата.

Важно е каква е политиката на водещите централни банки. Ако те разхлабят монетарната си политика допълнително – под претекст стимулиране на икономиката или спасяване на закъсали банки – цените на основни суровини, храни и енергоизточници ще нараснат. А това ще се пренесе и на вътрешния ни пазар. В компании, които имат здрав баланс, не са силно задлъжнели и продават продукт, който има реално търсене ще настъпи краят на “лесните пари”. Ако се сбъднат очакванията на някои за по-активна спасителна роля на централните банки, благородните метали, основните суровини и енергия също ще бъдат добра инвестиция, категоричен е Лъчезар Богданов от “Индъстри уоч”.



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2664943
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив