Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2012 16:31 - Трети опит чужди експерти да поемат европроектите
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1093 Коментари: 0 Гласове:
0



Досега Брюксел два пъти изказа резерви към идеята Управляващите ще направят трети опит да привлекат чужди експерти като мениджъри и помощници при оценяването на проекти по европейските програми. "До месеци България ще може да разчита на помощта на експерти от Световната банка (СБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Те ще помагат на българските власти в подготовката и изпълнението на големи и сложни проекти" , съобщи министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той твърди, че споразумението със СБ и ЕИБ официално ще бъде подписано на 21 януари. Експертите на СБ щели да се включат в реформирането на ВиК сектора, а тези от ЕИБ - да консултират оперативна програма "Транспорт" за 2014-2020 г. Предвижда се и мобилна група от около 10 души, които да консултират общините по европроектите и при провеждането на обществени поръчки.

Досега Брюксел два пъти изказа резерви към идеята на министъра. През юли 2010 г. той поиска да бъдат привличени чужди експерти за по европроектите, но през октомври обаче тогавашният регионален министър Росен Плевнелиев съобщи, че комисията е изразила резерви към сключеното през август споразумение със Световната банка техни експерти да управляват големите инфраструктурни проекти, а услугите им да се пращат с евросредства, предвидени за техническа помощ.

През юни м.г. министър Дончев отново се обърна към Брюксел за одобрение да привлече експерти от международните финансови институции. Дни по-късно Ван Лиероп, говорител на комисаря по регионалната политика Йоханес Хан, заяви пред БНР: "Управлението на парите от еврофондовете е работа на страните членки. Разбира се, ако дадена държава поиска, ние ще работим с нея и ще й окажем техническа помощ при обработването и придвижването на проекти, но водещата роля в управлението им е тяхна.".

През следващия програмен период ще отпадне структурата на междинните звена по програмите, които подпомагат дейността на министерствата при управлението на средствата, като предварително преглеждат и оценяват подадените документи. Според Дончев те не носели добавена стойност и само удължавали пътя на парите. Това обаче не означавало, че ще бъдат изолирани или закривани, а ще бъдат включени като получатели на европейски пари да отговарят за подготовката и изпълнението на проектите в съответната сфера.

 


Тагове:   криза,   Америка,   Intel,   долар,   Ню Йорк,   Dow Jones,   Moodys,   Fitch,   ес,   Европа,   евро,   банка,   пари,   долари,   nasdag,   citigroupq,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2674004
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив