Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 09:06 - Какви са страничните ефекти на хормоналната контрацепция?
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Семейното планиране и изборът на подходящ момент за раждане стават все по-важни и актуални теми в забързаното ни ежедневие. Един от най-добрите начини да се предпазим от непланирана бременност е хормоналната контрацепция.

Съвременните медикаменти се произвеждат все по-нискодозирани и имат все по-малко нежелани странични ефекти. Въпреки това някои жени, особено в първите месеци, имат различни оплаквания. Вижте най-честите от тях.

  • Главоболие, замаяност. Много често през първите седмици след като започнете приема на хормонални таблетки, можете да имате подобни оплаквания. Обикновено отшумяват скоро. Не е причина за притеснение.
  • Кървене извън периода на менструацията. Понякога може да се появи леко „зацапване“, което не е по време на менструацията ви. Ако то е леко, по-скоро белезникаво, и отшуми бързо, не е повод за тревога. Все пак, ако имате по-обилно кървене с алена кръв и друг дискомфорт, непременно отидете на гинеколог.
  • Гърдите ви стават по-чувствителни. Поради хормоналното съдържание е  възможно гърдите ви да станат по-чувствителни, дори леко да увеличат размера си.
  • Увеличаване на теглото – това сякаш е най-големият страх на всяко момиче, свързан с хормоналната контрацепция. Тази страхове са основателни, но се дължат на отминали времена, когато страничните ефекти на препаратите бяха далеч повече и по-силно изразени. Ако приемате съвременен препарат, няма риск той да повлияе на теглото ви, още по-малко драстично.
  • Понижено либидо. Възможно е в първите месеци хормоналните таблетки да намалят желанието ви за секс. Ако това продължи повече от няколко месеца, консултирайте се с вашия гинеколог дали не е уместно да смените препарата, който ползвате.
  • Промяна в настроението. Подобно на ПМС, в началото можете да се почувствате по-раздразнителна, по-лесно да се засягате, да бъдете по-чувствителна. Успокойте се, скоро ще отмине, дайте време на тялото си да свикне с таблетките, а дотогава не убивайте съседката, която чисти с прахосмукачка в неделя следобед.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665668
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив