Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2012 11:08 - За фалшивите очила,лошата зрителна култура и липсата на профилактика
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пазeте се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее подобни съветимогат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите отОптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог.

DoctorOnline: Какво е вашето наблюдение върху очните заболявания? Зачестяват ли тежките случаи?

Оптики „Фокс“: Статистиката сочи, че все повече хора имат ограничения в зрението. Причините могат да са рефракционни или в резултат на някаква патология. Очните заболявания имат огромно социално значение. Много от заболяванията нямат напълно изяснена етиология. Наследствена обремененост, стрес, вредни навици като алкохол и тютюнопушене, наркотици, пол, съпътстващи заболявания/хипертония, ендокринни смущения и много други, детски болести, алергия... За съжаление се наблюдава зачестяване както в резултат на вреден начин на живот и работа, така и поради лоша или липсваща профилактика.

DoctorOnline: От какви очни заболявания най-често боледува българинът?

Оптики „Фокс“: Най-често срещаните очни заболявания са:

Катаракта (перде)

Глаукома (нелечимо заболяване)

Ретинопатия – на недоносените и диабетна

...

DoctorOnline: Какво ще ни препоръчате като превенция? Има ли универсален метод за предпазване от очни заболявания?

Оптики „Фокс“: Изброените заболявания не могат да бъдат коригирани и лекувани с очила.

Както във всеки аспект, най-добрата реакция е профилактиката.

Почти всички болестни състояния могат да бъдат повлияни, ако бъдат открити в ранния им стадий. Хората трябва да проверяват ежегодно стойностите на визуса (остротата на зрение), както и нивото на кръвната захар, очното налягане и състоянието на съдовете в него, всекидневно да се следи кръвното налягане.

За съжаление няма универсален метод на лечение. Методите са различни – консервативни и хирургични, и въпреки това огромен брой хора имат усложнения и влошено качество на живот и работа, даже до невъзможност да упражняват професията си (инвалидизация).

DoctorOnline: Защо е важно човек да коригира зрението си, ако е увредено, чрез очила или лещи?

Оптики „Фокс“: Възприемането на зрителната информация зависи от способността на окото да пречупва и фокусира светлинните лъчи върху ретината и това свойство се означава като рефракция.

Тя зависи от пречупващите среди на окото (роговица, преднокамерна течност, леща, стъкловидно тяло) и дължината на очната ябълка. При точно фокусиране на образа върху ретината човек няма рефракционна аномалия и състоянието се означава като еметропия. При рефракционна аномалия (поради различна дължина на окото или пречупвателна способност) светлинните лъчи попадат пред или зад ретината и се получава неясен образ.

Рефракцията на всеки човек се предава по наследство – така както ръстът, цветът на очите и косата и други белези. Точното й изследване и корекция поставя очите в оптимални условия за работа, подобно на дрехите по мярка. Изборът на много от съвременните професии би бил невъзможен без използването на точни очила с диоптър или контактни лещи. Правилно изписаните, отлично подбрани и изработени очилащадят зрителния орган от допълнително напрежение, умора на цилиарния мускул, дори инфекции. Съвременните технологии дават възможност за различни функционални и естетични решения на рефракционните проблеми с очите.

DoctorOnline: Какви са рисковете от очила ментета?

Оптики „Фокс“: Тази тема е много широка. Очилата са съвкупност от технологии, материали и ноу-хау точно както автомобилите и компютрите например. Компромисът спрямо качествата на съставните им елементи – рамка, диоптрични лещи, слънчеви лещи, трябва да е допустим и премерен. Повечето производители на световни марки имат свои home-brand колекции, които са с отлични качества, на доста приемливи цени. Те не са така широко популярни, но всяка сериозна оптика поддържа такъв асортимент. Обикновено цените са до 2, дори 3 пъти по-ниски от тези на дизайнерските марки. Известно е, че повечето маркови продукти са с високи за стандарта в България цени. Често клиентите прибягват до покупка на евтините им копия. Препоръчваме на клиентите да разпитват консултант-оптиците в магазините относно продуктите, които им предлагат – за да се продава някаква стока с огромна отстъпка (над 20%) има само три варианта: очилата са мостри (възможно е да имат дефект), очилата са от стара колекция (outlet) или трета възможност – очилата са фалшиви. Какво означава фалшиви очила? Когато за постигане на ниска себестойност на продукта се спестява определена операция или се подменя материал с по-евтин. Това води до влошаване на качествата му, по-лесна амортизация и най-лошото – до потенциални вреди върху здравето на ползвателя. Например, ако рамката съдържа никел (който е евтин и ковък), съществува риск от поява на дерматит, алергия и т.н.

Противослънчевите стъкла дори и да имат UV филтър, трябва да отговарят на много други изисквания, които крайният потребител няма как да установи извън лабораторни условия и с просто око – чистота на материала, изчислена и компенсирана база на кривина, която да е изчистена от паразитен астигматизъм, призматичен ефект и др. Диоптричните стъкла са още по-критични към компромисите в производството – в оптиката 1 мм се равнява на 1 км в бита. Темата е много дълга, но дори и най-малките неконтролирани отклонения в радиусите на кривини или в изработката може да доведе до сериозни неудобства, дискомфорт и патологични изменения на ползвателя.

  Етикети: оптикадиоптрифалшиви очилаочила ментетаслънчеви очиласъветиОптики „Фокс“очни заболявания,профилактични прегледиочила



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675641
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив