Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 17:56 - Актуализират пенсиите от началото на 2013 г.
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
0



    Увеличението ще бъде с определен процент за всички пенсионери и ще зависи от възможностите на бюджета, решиха социалните партньор  

От началото на следващата година да бъдат увеличени с определен процент всички пенсии, като това да зависи от възможностите на бюджета. По този въпрос са постигнали съгласие социалните партньори след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което е и първо за тази година.

В позицията си, изпратена до медиите, от Българската стопанска камара уточняват, че когато държавата увеличава минималната пенсия, със същия процент би трябвало да бъдат увеличени и останалите пенсии, без значение от техния размер. 

Социалните партньори са постигнали съгласие за еднократно увеличение на  заплатите на държавните служители, за да поемат плащането на личните им осигурителни вноски, съобщава БНР.

Трите страни са се договорили също от началото на следващата година да се криминализира укриването на осигурителни вноски, да се намали санкцията при забавеното им плащане, а всички плащания с характер на социални помощи да преминат от НОИ към Агенцията за социално подпомагане. 

Още по темата Синдикатите предлагат намаляване на данъчната тежест чрез необлагаем минимум

 

Ще бъдат актуализирани и вноските за раннопенсиониращите се служители на МВР, отбраната, правосъдието и ДАНС. Правителството се ангажира те да бъдат променени така, че да отговарят на размера и продължителността на получаваните от тях пенсии.

Подкрепя се и предложението на бизнеса за намаляване с 10% на лихвата по просрочените плащания на осигуровки.

До края на април ще бъдат предложени конкретни мерки за затягане на контрола при отпускането на инвалидните пенсии.

Синдикатите настояват за обсъждане и на предложението за възстановяване на увеличената тежест за всяка година стаж, която се прилага с формулата за изчисляване на пенсията.

По повод възможностите за увеличаване на доходността на Сребърния фонд от КНСБ заявиха, че подкрепят по-консервативното управление на средствата от фонда, като се постига сравнително добра, но не непременно висока доходност.

Обсъден е и въпросът за подобряване работата в НСТС. Правителството е приело искането на синдикатите тристранката да не може да бъде заобикаляна при промени в трудовото законодателство и в случай че такива се внесат директно в парламента, какъвто беше случаят с промените в пенсионната възраст в края на миналата година, парламентарните комисии задължително да искат становище от НСТС. Освен това правителството вече ще трябва аргументирано да приема или отхвърля становищата на тристранката в определен срок.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2671669
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив