Прочетен: 2830 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 15.02.2012 08:31
За джинджифила се смята, че произхожда от Китай. Впоследствие се разпространява и започва да се отглежда широко в Индия, цяла Югоизточна Азия, Западна Африка и Карибите. Ароматното растение, чийто корен се ползва от хората, се отличава с редица полезни качества, които са в помощ на доброто здраве.
-
Джинджифилът има антиспастично действие и много добре успокоява раздразнения стомах, подпомага изхвърлянето на газовете и решава проблема с подутия корем.
-
Подпомага секрецията на мукус, с което спомага за отделянето на секрети при влажна кашлица.
-
Според редица проучвания джинджифилът добре повлиява гадене, особено при морска болест, сутрешното гадене при бременност, както и такова, предизвикано от курс химиотерапия.
-
Джинджифилът има противовирусни и противогъбични свойства. Може да се използва като предпазно средство срещу настинка и грип.
-
Действа като антихистамин и подпомага състояния на алергии, астма, сенна хрема, атопия.
-
Заради противовъзпалителните му свойства джинджифилът може да се ползва за лечението наревматоиден артрит, остеоартрит и др.
-
Джинджифилът съдържа ензими, спомагащи разграждането на протеините в храната.
-
Заради това, че завишава секрецията на мукус, джинджифилът предпазва от образуването на язви.
-
Намалява нивата на лошия холестерол и предпразва от образуването на тромби и съсиреци.
-
Може успешно да се използва за лечение на диария. В много от развиващите се страни това е средство за лечение на това състояние
.