Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 17:46 - Музиката развива говора и добрата памет
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 956 Коментари: 1 Гласове:
1



 Способността да свирят на музикален инструмент може да помогне на децата да развият своите езикови способности, сочи ново проучване. Според същото изследване уроците по музика могат да помогнат на хора, преживели мозъчна травма или загуба на паметта, да се възстановят по-бързо.

Проучването е проведено в китайския университет в Хонконг. Според данните децата, които ходят на уроци по музика, имат по-добър изказ и използват повече думи в речника си, в сравнение с връстниците им.

В изследването са участвали 90 деца в училищна възраст, между 6 и 15 години. Половината от тях можели да свирят на музикален инструмент и практикували редовно. Другата група нямала музикални способности.

Оказва се, че вербалната памет и речевите способности на малките музиканти са доста по-добри от тези на техните връстници.

На учениците бил четен текст, който те трябвало да възпроизведат на десетата и после на тридесетата минута след прочитането. „Музикалната“ група се справила много по-добре – били запомнили доста повече подробности от текста и го пресъздавали с по-богат набор от думи.




Гласувай:
1



1. graucho - A слушането и свиренето на рок
18.02.2012 16:36
определено прави хората по-добри, а добрите знаем къде отиват:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2676336
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив