Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 09:55 - Най-легендарните заблуди за съня
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
1



 Работиш, оборотите през деня се въртят като луди, прибираш се и докато се усетиш първите прозяващи жестове все по-уморено те зоват към любимото легло, което си остава най-сигурното убежище за отдих и събиране на сили, трябващи ни за следващия ден. Все още не е измислено по-надеждно отпочиващо средство от съня, затова нека не опетняваме името му със следващите митологични истории.

Дълъг сън в лятна нощ
Твърди се, че оптималното количество спане за едно денонощие граничи с 8-часовия период, но това е все едно да твърдиш, че всички българи до един обичат гроздова и Лепа Брена. Така че потребностите от дрямка и нейната продължителност са строго индивидуални параметри, нямащи общо съизмерим показател.

Здрав като скала
Някои проучвания доказват, че индивидите, спящи повече от осем часа, умират на по-млада възраст от останалите, за които почивката между шест и осем часа е напълно достатъчна. Също така по-поспаливите и прекарващи дълго време в леглото хора са изложени и на по-висок риск от депресия и диабет. Затова оттук нататък внимавайте с безкрайното излежаване.

Свеж като репичка
Много популярни личности се славят с оскъдните си нужди от сън, равняващи се на четири часа и нито минута повече. Сред тях са, например, Бил Клинтън, Маргарет Тачър и Мадона, но всъщност лишаването от пълноценна почивка никак не е здравословна практика. Екип от детройтски медици е установил, че този режим на живот ни прави много разсеяни, отслабва нашия имунитет и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. При жените, които постоянно отделят под пет часа за сън дневно, се наблюдава и по-голяма склонност към напълняване от тези, спящи над седем часа.

Нощна разходка
Честото ставане нощем по една или друга причина също не пречи на цялостното релаксиране на организма. За целта отвъд океана бил направен експеримент с 15 души, които трябвало да живеят в среда без никакво изкуствено осветление. Оказало се, че те спят между три и пет часа, след това са будни и се разхождат от 30 до 60 минути, а после пак си лягат. Резултатът - на сутринта всички те се чувствали по-бодри отвсякога.  

Докторе, на помощ
Повечето приспивателни са ефикасни при по-краткотрайни смущения в съня. Ако нощната дрямка все не идва и не идва, има сериозна вероятност да страдате от депресия, така че само сънотворните трудно ще ви върнат телесния и душевен покой. Няма ли избавяне от инсомнията след 2-3 седмици, е наложително да се обърнете към специалист.

Не ме буди от зимен сън
Почти всички трудещи се хора чакат уикенда, за да наваксат със съня, оставайки в леглото до събота късен следобед. Учени от Харвард осъждат тази практика, защото нарушавала биоритмите ни. Тяхното мнение е, че часовите амплитуди на ставане и лягане не трябва да са с такива сериозни отклонения в сравнение с останалата част от седмицата.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665560
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив