Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2014 14:45 - Несъзнавано
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5041 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 03.07.2014 14:53


 Тоталността на всички психични феномени,които не притежават качеството на съзнание.
Несъзнаваното... е извор на инстинктивните сили на психиката и на формите или категориите,които ги управляват,а именно архетиповете.

Несъзнаваното е едновременно огромно и неизчерпаемо.
То не е само неизвестното или склад на съзнавани мисли и емоции,които са били потиснати,а включва и съдържания,които могат или ще бъдат осъзнати.

Така дефинирано,несъзнаваното показва крайно променливо състояние на нещата:всичко,за което зная,но за което не мисля в момента:всичко,което някога съм съзнавал,но съм забравил:всичко,възприето от сетивата ми,но неотбелязано от съзнаващия ми дух: всичко,което неволно или без да обръщам внимание чувствам,мисля,спомням си,искам и правя: всички бъдещи неща,които приемат форма в мен и някога ще стигнат до съзнанието: всичко това е съдържание на несъзнаваното.

Несъзнаваното съдържа и "психоидни"функции,които не могат да бъдат осъзнати и за които имаме само индиректно познание,например връзката между материя и дух.

Винаги когато несъзнаваното стане свръхактивно,то се появява в симптоми,които парализират осъзнатото действие.
Това може да се случи,когато несъзнаваните фактори са пренебрегнати или потиснати.

Тогава исканията на несъзнаваното се налагат властно върху съзнанието и водят до ужасно разцепване,което се проявявя по един от двата начина: субектът или вече не знае какво иска и нищо не го интересува,или иска твърде много наведнъж и има твърде много интереси,но във връзка с невъзможни неща.

По принцип компенсиращата нагласа на несъзнаваното работи,за да поддържа психичното равновесие.
Несъзнаваните процеси,които компенсират съзнаващия Аз,съдържат всички необходими елементи за саморегулация на психиката като цяло.

На лично ниво това са неосъзнато разпознавани лични мотиви,които се появяват в сънища или значение на ежедневни ситуации,което сме пропуснали,или заключения,които не сме направили,или афекти,които не сме си позволили,или критики,които сме си спестили.

Типологично несъзнаваното се проявява чрез противоположната нагласа и по-малко развитите функции.

В екстраверта несъзнаваното има субективна оцветеност и егоцентрична двойственост: в интроверта може да се появи като натраплива връзка с лица и неща от външния свят.

ЮНГ приписва на несъзнаваното творческа функция,защото представя на съзнанието съдържания,необходими за психичното здраве.
Несъзнаваното е безполезно без човешкия дух.

То винаги търси своите колективни цели и никога вашата лична съдба.

Съзнанието трябва да защитава своя разум и да да се пази, но и на хаотичния живот на несъзнаваното трябва да се даде шанс за излаз -  поне толкова,колкото бихме могли да понесем.

Това означава открит конфликт и открито сътрудничество едновременно. Така трябва да върви човешкия живот.

Това е старата игра на чук и наковалня: между тях желязото на пациента се изковава в неразрушимо цяло,в един "индивид" 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vania23 - Това ще го чета
04.07.2014 10:42
бавно и внимателно няколко пъти :)
цитирай
2. platttonnn - Да,
04.07.2014 13:39
така се изучават шедьоврите на ЮНГ. Бях много изненадан,когато разбрах,че в нашите университети ЮНГ не се изучава поради....много труден за разбиране.
цитирай
3. vania23 - Имам някои въпроси.
04.07.2014 21:02
Да разбирам ли следното:
Несъзнаваното е "мястото", където отива всичко, с което не сме в състояние да се справим в момента на постъпването му, поради риск от "прегряване" на съзнанието ни? Тоест, то съществува, защото имаме нужда от защита.
Не съм убедена и че разбирам това изречение - "То винаги търси своите колективни цели и никога вашата лична съдба. "
Да разбирам ли, че необходимостта от него е възникнала, когато сме станали част от колектив, за да можем да се социализираме успешно?
И още нещо - означава ли, че на колкото по-голяма част от несъзнаваното дадем шанс да стане част от съзнаваното, толкова повече ще израснем духовно?
цитирай
4. platttonnn - Не,
05.07.2014 14:44
това място се нарича сянка. Несъзнаваното е всичко,изключение е съзнанието. Психиката има структура,анима/анимус,архетипове,комплекси,асоциации,имаго,лично несъзнавано,памет,инстинкти,СЯНКА.....Несъзнаваното е живота,животното в нас,то не се занимава с лични съдби,само корегира или наказва. Пример за колективно несъзнавано: тълпа,там владеят инстинктите. Още нещо,мислещите хора са били озадачени от римските сенатори,всеки от тях поотделно е бил мъдър,когато са заедно в сената стават вълци. Без изключение,колкото са повече хора на едно място,толкова по-ниско пада границата на цивилизованост. За разширяване на обхвата на съзнанието,е опасно да се мисли по този начин. В дебрите на несъзнаваното има чудовищни неща,страховити и несмилаеми,където могат да ни потънат гемиите завинаги. Защото преживяването е много различно от разбирането. Нахлуването на несъзнаваното,може да предизвика психози и всякакви беди. От там идва,внимавайте какво си пожелавате........
цитирай
5. vania23 - Хъм,
05.07.2014 18:13
ако приемем, че има несъзнавано и то е такова, каквото си го описал - излиза, че ние сме лоши в своята дълбока древна същност. Това е ужасно.
Несъзнанваното еднакво ли е с т.нар. "то"?
цитирай
6. platttonnn - Несъзнаваното е и природа,
05.07.2014 21:07
в нея няма добро или зло. Приматите-диваците са пример за това,те са природа,живеят несъзнавано. ЮНГ попитал африкански вожд,какво е за него злото и доброто: Когато открадна жени от другото село,това е добро,когато откраднат мои жени,това е зло. Ние плащаме цената за това,че нашето съзнание се намесва в природата и създава човешки норми. Едно основно правило при ЮНГ е спазването на типологията. Екстраверта и интроверта говорят на различни езици. Не е допустимо екстраверт да терапевтира интроверт,и обратното,вместо помощ,има вреда. Ето мотото на екстраверта: То е,следователно,то е! Интроверта: Аз мисля,следователно,аз мисля! То- не се използва от ЮНГ,при ФРОЙД означава несъзнаваното. Първия е интроверт,втория екстраверт,за това се и разделят.
цитирай
7. vania23 - Предполагам, че Юнг,
07.07.2014 10:58
въпреки че е сложен и труден за разбиране, е интересен и със сигурност има и много верни неща в неговата теория, но тя така или иначе си остава само теория. Ето, при Добромир ти също говори за екстраверти и интраверти, но той ти отговори, че тази теория вече е остаряла и не се приема в съвременната психология.
Виждам, че Фройд е бил привърженик на теорията за личното несъзнавано, докато Юнг е решил, че личното не е от особена важност и е акцентирал върху колективното. По-късно Попър пък отрекъл всякакво несъзнавано.
Не че Юнг не трябва да се изучава и разбира, но трябва да става с уговорката, че може и да греши.
цитирай
8. platttonnn - ЮНГ не е теоретик,
07.07.2014 14:12
а истински практик,неговата аналитична психология е приложна. Но не върши работа на лениви умове и екстраверти. Добромир има предвид,Айзенек,за мен той не е актуален. Вие говорите за Попър,той с жена си решават да нямат деца........Подобни типове,някои ги наричат учени глупаци,мен не ме интересуват! Трябва да бъдат прочетени и Фройд и Юнг и едва тогава да се коментират. От двадесет книги на Юнг не намерих,нито една излишна или неточна дума.
цитирай
9. vania23 - Разбира се,
07.07.2014 15:55
че трябва да се прочетат. Извинявам се, ако съм ви подразнила с горния коментар, но аз така или иначе се съмнявам във всичко и поради това реших, че ще е откровено, ако напиша горното.
С тавистокски лекции започвам, нали? Дано ги намеря лесно.
цитирай
10. platttonnn - Съмнението е пътя към истината,
07.07.2014 17:13
но за емоционална устойчивост,трябва да градим своя гледна точка - светоглед.Иначе лутането от единия полюс до другия е уморително. От времето на Аристотел/негова е отговорноста/ до сега,изключение е КАНТ,глупоста и безумието надделяват. Каква доблест и почтеност би царяла на земята ако хората бяха последвали СОКРАТ.Затова духовността и човешките ценности са обезличени,имаме несреща груби материалисти. И така на този свят има две основни истини,материална и духовна,нека сетивата ви решат,коя ви е по близка и я утвърждавайте,като водеща,другата да е допълваща. Тавистокски лекции,четох в библиотеката,преди да излезе и да си я купя. За начало е добра и, Човекът и неговите символи.
цитирай
11. vania23 - Благодаря.
07.07.2014 18:21
Сега имам много да чета. Ако я закъсам здраво, ще питам. Дано си допаднем с Юнг:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673580
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив