Постинг
11.08.2010 09:11 -
Голямото пиле на ДЮК
Пилето е по-мазно с кожата.
Вярно е, кожата е по-мазна от месото, около 4 пъти. Отделяйки я от пилето, ние намаляваме половината от мазнината в чинията. В същност да печем пилето с или без кожата не променя съдържанието на мазнини /липиди/ в него. В действителност противно на това, което бихме си помислили, не съществува никакво преминаване на липиди от кожата в месото, даже и по време на печене. Нашият съвет: печете пилето ДЮК с кожата за да се ограничи ефекта от изсъхването и след това отстранете кожата преди да му се насладите.
Моето пиле съдържа по-малко протеини отколкото телешкото.
Не! 100 гр. Филе от пиле ДЮК доставя повече протеини от 100 гр. телешки стек. Още повече, качеството на протеините в пилешкото е особено привлекателно тъй като е много богато на основни аминокиселини, по-лесни за смилане и усвояване и необходими за правилното функциониране на тъканите. Счита се, че тези протеини имат много висока биологична стойност.
Моето пиле не съдържа желязо.
Това не е вярно. 100 грама пилешко ДЮК доставят между 0.4 и 0.9 мг желязо. Желязото е жизнено необходимо за всяка една възраст, по-специално за транспортирането на кислорода в кръвта към мускулите и другите тъкани. Още повече, желязото доставено от животински продукти е изключително добре асимилирано от организма.
Жълтото пиле е по-мазно от бялото пиле.
Това може да бъде така само за суровия продукт. Веднъж изпечено, няма вече голяма разлика, даже бутчето от жълто пиле ДЮК съдържат по-малко мазнини от тези на бялото пиле.
ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА ПИЛЕТО “ДЮК” .
Едно балансирано и леко месо.
Консумирано без кожата, пилето ДЮК представлява едно леко, едва с 4.9 % съдържание на мазнини, от които близо една трета са полиненаситени мастни киселини. Пилешкото се различава от червените меса по количеството и качеството на своите мазнини /виж таблицата/.
Ако липидите /мастните киселини/ имат своето място в нашето хранене като извор на енергия, то много е важно добре да ги подберем. Пилешкото ви доставя малко наситени мастни киселини, с които днес масово се прекалява, а в замяна с преобладаващи ненаситени мастни киселини, които трябва да преобладават в нашата храна и които се намират под формата на мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини /най-вече Омега 6/.
Последните са наречени също така и основни мастни киселини защото нашето тяло не може да ги синтезира и трябва задължително да ти намери в нашата храна. По този начин пилето ДЮК намира своето естествено място в балансираното хранене, и по-специално в леките хранителни режими, отговарящо на препоръките на специалистите по хранене.
- 2 -
*НМК = Наситени мастни киселини. МНМК = Моно ненаситени мастни киселини. ПНМК = Поли ненаситени мастни киселини..
Да погледнем по-внимателно баланса! Ако съотношението между количеството протеини и количеството мазнини /липиди/ – П/Л е по-голямо то 1, това показва, че има протеините превъзхождат липидите. С други думи, колкото съотношението е по-голямо, толкова месото е по-леко. Пилето ДЮК изпечено и консумирано без кожата има съотношение П/Л средно 5,6. То остава превъзхождащо /средно 2,3/ даже и консумирано с кожата.
Липиди | НМК* | МНМК * | ПНМК* | |
Пиле “ДЮК”, печено, без кожа | 4,9 g | 29,4% | 43,7% | 26,9% |
Печен телешки стек, 5% Мазнини | 6,4 g | 42,1% | 46,9% | 4% |
Печени телешки антрекот, | 11,8 g | 42,3% | 47,5% | 4% |
Печен свински котлет | 15 g | 39% | 45% | 8,7% |
Печен агнешки котлет | 16 g | 48,9% | 38,1% | 4,7% |
Вълнообразно
Следващ постинг
Предишен постинг
Много полезна информация, Рlatttonnn!
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Приятно е да срещам красиви отзиви.Бъди здрава и щастлива.
цитирай
3.
анонимен -
От няколко месеца цената на замр...
12.07.2011 12:52
12.07.2011 12:52
От няколко месеца цената на замразеното пиле DUC в Метро я вдигнаха от 4.90лв/кг на 7.19 лв/кг. Е*ати повишението - почти 50%. Обадих се на производителя CBC 98 и разбрах, че Метро го взимат от тях на цена 3.80 лв/кг (всички цитирани цени са с ДДС). От тогава не купувам пиле DUC. Пладнешки обир.
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 8435
Блогрол