Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 16:29 - Втора резолюция в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенгенскотао пространство утвърди днес с голямо мнозинство Европейският парламент в Брю
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1426 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 13.10.2011 16:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европарламентът отбелязва, че България и Румъния са партньори, на които може да се разчита и неизменно допринасят за граничния контрол и сигурността като част от ЕС
Предложенията за въвеждане на допълнителни критерии за присъединяването към зоната на двете страни бе отхвърлено.

И при първото гласуване през юни резолюцията в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство беше приета с голямо мнозинство - 487 гласа "за", 77 "против" и 29 "въздържал се".

Не бе подложено на гласуване предложението, според което в момента е "крайно неподходящо" София и Букурещ да бъдат приети в пространството.

Утвърденият текст на резолюцията отчита пълното изпълнение на поставените в Шенгенския кодекс критерии, както и че правото на свободно движение е част от европейското законодателство.

Депутатите отбелязват, че още на 8 юни са приели резолюция в полза на присъединяването на двете страни към зоната, а на 24 юни европейските държавни и правителствени ръководители са решили, че разширяването на Шенген трябва да намери решение до септември.
Отчита се, че Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи "се е провалил" в постигането на решение през септември.

ЕП отбелязва, че

България и Румъния засвидетелстват "постоянна подкрепа и солидарност като партньори, на които може да се разчита"

и неизменно допринасят за граничния контрол и сигурността като част от ЕС.

В резолюцията се допълва, че Шенгенският кодекс е единственото законодателство, което поставя условията за присъединяване към пространството. Парламентът призовава страните от Общността да приемат решение за разширяването на Шенген с България и Румъния единствено по утвърдените принципи и изразява убеденост, че допълнителни условия не трябва да бъдат поставяни в присъединителния процес.

Парламентът призовава Европейския съвет да следва договора за ЕС, както и да предприеме необходимите мерки за приемането на България и Румъния в зоната.

ЕП призовава

страните от ЕС да не дават приоритет на националния популизъм

и да изпълнят честно задълженията си според европейското законодателство.

Приетата днес втора резолюция бе предложена от депутати от групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, на Алианса на либералите и демократите, на Зелените, на обединената левица.

Българските депутати, участвали пряко в изготвянето на резолюцията, са Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Илияна Йотова, Филиз Хюсменова, Станимир Илчев, Метин Казак.
 


Тагове:   ново,   истина,   игри,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675676
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив