Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 15:19 - ДНК на 115-годишна разкрива тайната на дълголетието
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Знаем, че тя е специална, знаем, че мозъкът й няма следа от болестта на Алцхаймер. Трябва да има нещо защитно в тялото й, което пази от демеция", разказал Холстидж.

  image

Монреал. Учени са успели да "сглобят" ДНК-спиралата на жена, живяла до 115 години. По време на смъртта си тя била най-възрастният жител на планетата, а изследвания показали, че имала съзнанието на по-млад с десетилетия човек.

Данните от проучването на ДНК-спирала й бяха обявени на научна конференция в Канада. Учените открили, че жената имала гени, които я предпазвали от деменция. Допълнително изследване може да обясни защо някои хора се раждат с предразположеност за дълъг живот.

Самоличността на жената се пази в тайна и тя е известна само като "В115". Дарила тялото си на медицината и позволила на лекарите да изследват мозъка и органите й, както и целия й генетичен код.

"В115" била родена преждевременно и не се очаквало да оцелее още като бебе. Тя обаче живяла дълъг живот и починала от тумор на стомаха на 115 години, след като успяла да се пребори с рак на гърдата, когато била на 100 години. Тест на умствените й способности, когато била на 113 години, показал, че тя има ума на жена на 60-75 години.

Д-р Хени Холстидж от Отдела по клинична генетика в Университетския медицински център в Амстердам обяснил за Би Би Си, че жената е имала редки генетични изменения. Все още не е ясно точно какво роля са изиграли те, за да я предпазят от болести, характерни за възрастни пациенти, но влиянието им тепърва ще бъде проучено.


 



Тагове:   мога,   невъзможно,   трудно,   исках,   Знам,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2677061
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив