Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 18:33 - "Фигаро" за Плевнелиев: Един българин, който мисли като германец
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1407 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 31.10.2011 18:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С победата на своя кандидат, управляващите консерватори съсредоточават в ръцете си двата най-важни държавни поста, пише Франс прес 

47-годишният дискретен и сговорчив бизнесмен Плевнелиев оправда надеждите, възложени му от премиера Бойко Борисов, да спечели този пост, който до голяма степен е протоколен, но при съжителство - както бе досега с президента бивш комунист Георги Първанов,  дава възможност да се вреди на работата на правителството, отбелязва "Фигаро".

Доскоро произхождащият от Гоце Делчев Плевнелиев не искаше "да става нещо друго" от това, което беше - честен бизнесмен, натрупал състояние само благодарение на труда си, посочва вестникът в кратък портрет на новоизбрания държавен глава.

Докато отговаряше за регионалното развитие и благоустройството Плевнелиев бе смятан за най-добре справящия се министър в правителството на Борисов. Лъчезарната му усмивка, искреността, граничеща понякога с наивност, и най-вече репутацията му на "г-н Чист" привлече българските избиратели, включително онези, които виждаха у него единствено еманация на влиятелния премиер, пише всекидневникът.

Ето един българин, който мисли като германец,

 

писа германският печат за нетрадиционния му път, започнал из строителните обекти във Франкфурт, за да стигне до шеф на дъщерната фирма в София на голяма германска строителна компания, посочва "Фигаро".

"Градим България" гласеше лозунгът на Плевнелиев в кампанията, разграничаващ го от социалиста Ивайло Калфин, у когото проевропейците виждат "човек от миналото", излъчен от партия, върху която все още тегне подозрението, че е "Троянски кон" на Кремъл, отбелязва вестникът.

За да убеди разочарованите от управлението на Борисов избиратели, Плевнелиев обеща да започне мандата си с отзоваване на всички български посланици, сътрудничили на Държавна сигурност при комунистическия режим. Тези хора запазиха постовете си при президента Георги Първанов (самият той бивш сътрудник на ДС), според когото тези бивши шпиони са работели "в полза на страната", заключава "Фигаро".

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза съкрушителна победа на президентските и местните избори вчера, след като избирателите подкрепиха неговия кандидат-президент Росен Плевнелиев, а управляващата партия спечели преобладаващата част от кметските места в страната, отбелязва европейският сайт Юрактив (EurActive).

Победата на Плевнелиев ще укрепи позициите на премиера Бойко Борисов

преди предстоящите през 2013 г. парламентарни избори в най-бедната страна членка на Европейския съюз, която се възстановява от продължителна рецесия, довела до спадане на доходите и увеличаване на безработицата, отбелязва Ройтерс.

Малката разлика между Плевнелиев и неговия съперник на балотажа Ивайло Калфин обаче сигнализира, че социалистите се възстановяват от поражението, което претърпяха на предишните парламентарни избори - през 2009 г., и по всяка вероятност ще са основният съперник на ГЕРБ на следващите парламентарни избори, посочва Ройтерс.

С победата на своя кандидат, управляващите консерватори съсредоточават в ръцете си двата най-важни държавни поста, отбелязва Франс прес. Агенцията посочва, че макар президентът да има най-вече представителни функции и морален авторитет, изборите са били своеобразен тест за премиера Бойко Борисов, изправен пред икономически трудности в своята страна. България е подложена на постоянен натиск от Брюксел за повече ефикасност в борбата с корупцията и престъпността, допълва АФП.

Тези избори отново дадоха повод за подозрения за манипулации, сред които традиционната за България практика на купуване на гласове - по-специално на представители на ромското малцинство - осъждана от медии и неправителствени организации, посочва Франс прес.

Новият президент на България заяви, че политиката му няма да има антируски характер,

посочва официалната руска агенция ИТАР-ТАСС, която определя Росен Плевнелиев като "в немалка степен загадъчна и повдигаща много въпроси фигура".

Бизнесмен, станал политик едва преди две години, той не веднъж бе подложен на критики за недостатъчен политически опит от страна на своите опоненти, най-вече от Ивайло Калфин, припомня ИТАР-ТАСС. В отговор Плевнелиев заяви, че се е гордее, че през последните 20 години не е бил представител на политическата класа.

Агенцията припомня негови думи от предизборната кампания, че "България никога няма да бъде "троянски кон" на Русия в Европа, напротив, ние винаги ще бъдем врата за Русия към Европа и врата за Европа към Русия".

Що се отнася до руските енергийни проекти в България, Плевнелиев се изказва крайно предпазливо, като не разкри до края своята позиция по този въпрос, отбелязва ИТАР-ТАСС. В същото време той се обяви за промяна на подхода при тяхното договаряне, което според него ще е в интерес и на двете страни.

В статия под заглавие "Премиерът на България си избра президент" и подзаглавие

"София може да се откаже от редица съвместни проекти с Москва"

руският вестник "Комерсант" коментира избора на Росен Плевнелиев за президент.

Според изданието експерти се опасяват, че новият български държавен глава ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Запада и "окончателно ще погребе мащабните проекти с Русия", като строителството на АЕЦ "Белене" или газопровода "Южен поток". Впрочем, допълва "Комерсант", самият Плевнелиев увери неотдавна, че не възнамерява да прави това.

Въпреки личната популярност на Росен Плевнелиев наблюдателите обясняват победата му с поддръжката на избирателите за правителството на премиера Бойко Борисов. "В България президентът притежава ограничени пълномощия, така че председателят на правителството даже на крие, че именно той ще свири първата цигулка в тандема", пише руският вестник.

По-нататък "Комерсант" повтаря, че според наблюдатели курсът за евроинтеграция, проповядван от Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, може да се отрази негативно върху много от съвместните руско-български проекти. Става дума за строителството на "Белене" и "Южен поток", които се ползваха с поддръжката на отиващия си президент Георги Първанов. Вестникът твърди, че по указание на Борисов вече няколко месеца се забавя осъществяването на проекта "Белене" и отново припомня, че преди изборите Плевнелиев е декларирал в интервю за "Комерсант", че не възнамерява "да пъха пръти в колелата" на проектите с Русия.




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. boristodorov56 - Да ни е честит!
31.10.2011 18:41
Един българин, който мисли каквото иска и желае благодетеля му.

Впрочем, обзалагам се, че Плевенлиев не е плащал костваемият се данък печалба на 12 милиона пари. Лесно може да стане ясно (просто сбор от цифри на годишните данъчни декларации), че съм прав, ако сбора от платения от него данък върху печалба е равен на 1.2 милиона(това е най-ниската възможна сума).

Рано или късно той трябва да даде отговор на този въпрос, ако наистина иска да се взема на сериозно и да го уважават заслужено.
цитирай
2. liliyanaandreeva - А какво е личното мнение на автора на ...
01.11.2011 22:45
А какво е личното мнение на автора на постинга? То е по-интересно от мнението на чужденците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675506
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив