Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 13:06 - Шефът на ФБР ни хвали; пращат ни спецагент
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
0



България може да разчита на всякакъв вид подкрепа за борба на българското правителство срещу корупцията във всичките й форми, уверили американските шефове.
image Цветан Цветанов е на посещение в САЩ
Двустранното сътрудничество между ФБР и МВР е по-добро от всякога, каза директорът на ФБР по време на срещата му с министър Цветан Цветанов, съобщават от пресцентъра на МВР.

През първия ден от визитата на българската делегация в САЩ българският вътрешен министър и директорът на ГДБОП проведоха двустранни разговори с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ, както и с директора на U.S. Marshals Service.

Срещата с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър беше първата от поредицата срещи, проведени вчера в рамките на работната визита на министър Цветан Цветанов и директора на ГД „БОП” гл. комисар Станимир Флоров в САЩ. По думите на Холдър, за последните единадесет месеца това е третата поред среща между двамата министри – знак, който говори достатъчно сам по себе си за дълбочината на сътрудничеството и взаимоотношенията между правоохранителните органи на двете държави. По време на разговорите главният прокурор на САЩ е дал изключително висока оценка за сътрудничеството между българските оперативни служби и ФБР, Сикрет Сървис и ДЕА. Той е проявил специален интерес към специализирания съд, който ще разглежда дела, свързани с организираната престъпност, заявявайки, че това е добър модел за по-голяма ефективност в правораздаването. По време на срещата са обсъждани въпроси от взаимен интерес, включително и съвместната дейност по конкретни разследвания в България и САЩ. Министър Цветанов е отправил покана към Холдър да посети България в удобно за него време през 2012 г.

Нивото на двустранно сътрудничество между ФБР и МВР е по-добро от всякога. Двете страни могат да се похвалят с успешни съвместни операции в областта на тежката организираната престъпност, киберпрестъпленията, престъпленията срещу финансово-икономическата система на двете държави и трети страни, както и конкретни успехи в областта на противодействието на международния тероризъм. Оценката е на директора на ФБР Робърт Мълър при проведената среща с българската делегация, на която присъства и почти целият висш ръководен състав на службата – заместник-директорът Шон Джойс, главният помощник директор по криминалните разследвания и киберпрестъпността Шон Хенри, заместник-директорът на ФБР по международните операции Джоузеф Демарест и други. По думите на Мълър високо уважение заслужава волята за борба на българското правителство срещу корупцията във всичките й форми. В тази връзка той е заявил, че България може да разчита на всякакъв вид подкрепа в тази област. В хода на разговорите е отделено специално внимание на сътрудничеството в областта на киберсигурността. Достигнато е до общо становище, че проведената през м. октомври 2011 г. в София Регионална конференция по киберсигурност е затвърдила водещата роля на България в региона по противодействието на този тип престъпления. В резултат от досегашното добро сътрудничество, както и след като е направен обстоен анализ на ситуацията в тази част на света, ръководството на ФБР е взело решение да изпрати в България агент от ФБР, който да работи ежедневно, в оперативен порядък, заедно със служители от сектор „Компютърни престъпления” към ГДБОП – МВР по предотвратяването на престъпления, касаещи разпространение на детска порнография, кражба на самоличност и лични данни, финансови измами по интернет и др.

Директорът на ФБР е потвърдил поканата на министър Цветанов от миналата година за визита у нас и е посочил, че планира да посети България през първата половина на идния месец. Изразил е твърда увереност, че неговото посещение ще затвърди още повече добрите нива на двустранно сътрудничество. Министър Цветан Цветанов е връчил на Робърт Мълър почетно отличие на МВР „За доблест и заслуги” І степен като знак за заслугите на директора на ФБР в развитието на двустранните отношения между България и САЩ в областта на правоохраната.


Тагове:   мога,   невъзможно,   трудно,   исках,   Знам,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665258
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив