Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 18:10 - Опасна зараза рак по картофите пълзи от Гърция
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.11.2011 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обувки или животни може да внесат вредителя и у нас image Зараза от болестта рак по картофите е установена на територията на Северна Гърция. Има реална опасност заразата да обхване и пограничния район на Гоце Делчев. Затова алармират от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Болестта е изключително опасна, тъй като нанася сериозни щети на продукцията, а заразата остава в почвата 30 години. Вредителят може да бъде пренесен на българска територия с клубени, машини и прикачен инвентар, обувки, животни, както и чрез водата и прах, пренесен от вятъра.

Български търговци са изкупували гръцки картофи от тази реколта без необходимите документи, алармират митническите власти. Това означава, че е възможно да са пренесени и заразени картофи.

Ракът по картофите се среща в Европа, Азия и Америка. За пръв път е установен в Австро-Унгария през миналия век, а по -късно и в други страни от Стария континент.

Причинител е гъбата Synchytrium endobioticum. Болестта поразява всички части на картофеното растение без корените. По клубените се образуват едри месести израстъци с различна големина и неправилна форма - тумори.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2670790
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив