Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2011 06:57 - Що се касае до Наглите и Октопода, знаете че именно Апелативния съд ограничи нашите възможности за разпитване на ключови свидетели
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
1



Всички се познават от  криминалния контингент . Има случаи, когато съда с пускането на определен заподозрян за тежки престъпления опорочава едно обективно разследване. Точно този пример за Хамстера е много показателен”, заяви още Цветан Цветанов.

 


 Цветанов: Спецсъдът не е създаден заради Октопода
 
  image Цветан Цветанов
Попитан дали специализираният съд е създаден специално заради Октопода, вътрешният министър Цветан Цветанов отговори, че няма как да направиш подобна институция заради един случай. Той ще започне да функционира от 1 януари 2012 година, каза още министърът в ефира на Нова телевизия.

 

Цветанов заяви, че част от разследването по делото  „Октопод”  е завършило, обвинителният акт е внесен в съда и се надява той да бъде предоставен на журналистите, когато това е възможно, за да се запознае обществото с цялата престъпна схема и да знае точно за какво става въпрос.

 

За нас е важно какво ще бъде решението на съда, когато бъдат взети предвид  всички доказателства. Старая се да бъда максимално дипломатичен в този разговор, защото не искам да има поредица от декларации от съдебната система”, каза шефът на МВР.

 

Той припомни  лятото на 2010г., когато Апелативния съда освободи килърите. Запитан дали отвличанията и поръчковите убийства са приключили, вицепремиерът отговори, че не изключва да има и други поръчкови убийства в цялата страна, но те  са носители на различен почерк.

 

Според Цветанов в Апелативният съд  в София се случват много странни неща. Има разследвания, които са в начална фаза и при които са събрани достатъчно доказателства и се очаква се съдът да вземе адекватни решение, но  както се случи по делото срещу  Килърите например, в момента, в който  е бил освободен  Хамстера, двама от свидетелите се отказат от показанията си, защото се страхуват за живота си.  „Имаше сериозни доказателства след убийството на Юри Галев срещу  тази група. „
Коментарът му на въпроса за това дали покровителстват фамилията на Цар Киро бе, че от тяхна страна няма никакво толериране на когото и да било. Цветанов е категоричен, че по абсолютно всички дела се търсят свидетели. Той каза още, че от МВР искат реалните извършите ли на престъпления да са в ареста.

 

По повод зловещия случай на детско насилие в София, при който ученик преби жестоко свой връстник без никаква основателна причина, Цветан Цветаков коментира: „Не смятам, че трябва да концентрираме всичко, което трябва да бъде извършено, в МВР. На първо място са родителите и семейната среда. На второ място е училището и всички ние като общество”. Той обаче уточни, че с тези си думи не обвинява семейството на 15-годишния побойник. „Полагаме максимални усилия, но не можем да сложим патрул или полицай до всяко едно дете”, каза още министърът на вътрешните работи. По думите му, агресията е натрупвана от многото конфликти, през които е преминало детето.

 

Цветан Цветанов коментира и задаващите се протести на полицаи. Имаме един много добър и конструктивен диалог с полицейските синдикати и правим всичко възможно да подобрим положението на българските полицаи, увери министърът.

По повод твърденията, че бюджетът на силовото министерство е прекалено голям, той заяви, че средствата за МВР тази година са били 1,6 млрд. лева, а за здравеопазване - 3 млрд. лева. „В новия бюджет през 2012 г. МВР ще получи 999 млн. лева, здравеопазването – 3,2 млрд. лева, а образованието - 50 млн. повече”, посочи вицепремиерът.

 

Той защити колегата си Симеон Дянков като заяви, че правителството полага максимални усилия да се погрижи за различните сектори и „министър Дянков казва истината, такава каквато е”. „Смятам, че през следващите дни ще намерим един компромис по това, което ще се случва през 2012 г.”, оптимист е Цветан Цветанов.

 

 По-рано днес Цветанов гостува в студиото на Дарик. Там той обяви, че финансовото министерство прави анализ на възможността служители от прокуратурата, МВР, съдилищата, Министерството на отбраната сами да си плащат осигуровките и това ще стане, но не по-рано от 3-5 месеца. Той обясни, че е технологично невъзможно това да се случи от началото на годината.


В отговор на въпроса какъв е смисълът това да се случва, като заплатите на съответните чиновници се увеличат със сумата, която ще им бъде удържана за осигуровки, Цветанов посочи, че парите ще отиват в края на всеки месец в НОИ, което не се случвало в момента. Сега по думите му държавата превежда тези суми в пенсионната система със закъснение.

Министър Цветанов посочи, че има логика да се получават 20 заплати при пенсиониране на служителите на МВР, защото те нямат бонуси през останалото време, ако например през даден месец са заловили престъпни групи.  Попитан каква е логиката обезщетенията при пенсиониране на полицаите да бъдат по-големи в сравнение с тези на учителите например, вътрешният министър отговори така:

„В последната близо година бяха много страните, които искаха да провокират демотивация, искаха да създадат несигурност и най-важното - противопоставяне между двете съсловни организации.

Аз мога по тази логика да попитам с какво лекар, който получава на края на месеца заплата например от 20 000-30 000 лева, е допринесъл повече със спасяването на два-три човешки живота, от полицаи, които са предотвратили или които са задържали особено опасни престъпни групи. Полицаят си получава заплатата на края на месеца и няма възможност да бъде стимулиран по някакъв начин с допълнителен бонус, защото имаме бюджет", каза Цветанов.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665304
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив