Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 06:55 - "Големи области" от Марс били обитаеми
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2055 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.12.2011 06:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изследователи от Австралийския национален университет установиха, че около 3% от Марс, макар и под повърхността, е възможно да поддържат живот image

Животът в възможен в "големи области" от Марс, твърдят австралийски учени след проучване на температурата и налягането на Червената планета чрез модели, сравнявайки ги с условията на Земята.

Изследователи от Австралийския национален университет установиха, че около 3% от Марс, макар и под повърхността, е възможно да бъдат обитаеми.
 

Организми, подобни на земните, могат да населяват зона между ядрото до горните слоеве на атмосферата.
 

Те се оттеглят под повърхността, за да оцелеят, обясниха специалистите.
 

Техният метод е различен, тъй като не изследва просто отделни конкретни региони от Марс за признаци на живот, а е "изчерпателна компилация" на базата на десетилетия проучвания на Червената планета.

 

Според учените животът на Марс е възможен най-вече защото има огромно количество вода под формата на лед, намерена в полярните региони.
 

Съвсем наскоро Европейската космическа агенция и нейния кораб "Марс експерс" откриха много вода в твърдо агрегатно състояние само на 20 м под повърхността на планетата.
 

Преди дни на конференция в Сан Франциско Американският геофизически съюз също обяви, че един от двата марсохода, изследващи повърхността на Червената планета от януари 2004 г., е намерил следи от вода.

Налягането на Марс е толкова ниско, че водата се изпарява и прави невъзможен живота на повърхността, но под земята, която упражнява необходимия "натиск" и където на определена дълбочина е по-топло заради близостта до ядрото, според учените има подходящи за това условия.
 

Това позволява съществуването на микроби и други микроорганизми.
 

Средната температура на Марс е минус 63 градуса.
 

Междувременно марсоходът "Кюриозити" (Curiosity), който тръгна за там миналия месец и е най-сложният и големият досега, трябва да пристигне там през август 2012 г. и да кацне в кратера Гейл.

Новият марсоход ще се поотдалечи от стратегията "търси водата", която бе използвана при последните мисии за изучаването на Марс.

Освен вода, приборите, монтирани на борда му, трябва да позволят откриването на органични вещества - "градивните елементи" на живота.
 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673765
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив