Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2011 17:41 - Не може с прикрито русофилство да се крещи на площадите „Да живее България”.
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1403 Коментари: 1 Гласове:
1



Призивите за противопоставяне на САЩ и НАТО, но в никакъв случай на Русия, не са национализъм. image Обидно е да сравняваме Първанов с Луканов, защото покойният премиер беше умен и опасен противник, категоричен е политологът
"ГЕРБ ги чакат тежки времена и трудни парламентарни избори, защото се изолираха тотално от останалите партии"

Антоний Гълъбов доктор по социология. Роден е в София през 1964 година. Завършил е социология в СУ ”Св. Климент Охридски”. От 1987 до 1990 година работи в Научноизследователския институт за младежта, а от 1991 година е научен сътрудник в Института по социология към БАН. От 1998 година пък е експерт в асоциация "Прозрачност без граници". Той е консултант на неправителствени организации, работещи в сферата на антикорупцията, човешките права, етническите и религиозните различия, връзките с обществеността. Автор е на много изследвания в областта на противодействието на корупцията.

интервю на Васил Василев

- Г-н Гълъбов, кое е за вас е най-значимото политическо събитие, което беляза отиващата си 2011 г.?

- Някои хора може би ще ви кажат, че изборите са били най-значимото политическо събитие за 2011 г. За мен обаче по-важна е цялостната тенденция, която се установи в политическия живот у нас. ГЕРБ на практика загуби много, като остана в изолация, въпреки че засега има мнозинство в парламента.

- Резултатите от последните местни и президентски избори не опровергават ли твърдението ви?

- Резултатите са знак за тенденции, а не за конкретно моментно състояние. Изборите са само междинен процес, който води Бойко Борисов и екипа му към нов тип изпитание – как ще присъстват в следващото Народно събрание. ГЕРБ няма да успее да си осигури комфортна преднина след пренареждането на политическата сцена. Времената за Бойко Борисов не са добри, защото оттук нататък той не може да намери политическа подкрепа в лицето на нито една партия. Въпреки че днес РЗС отново се обърна про-ГЕРБ, това е формация, която няма собствен електорат и не може да е гарант на управляващите на следващите избори. Яне Янев изпълнява външна мисия. Неговата задача е да изгори мостовете между Синята коалиция и ГЕРБ, за да не се коалират две партии, които са членове на ЕНП в Евросъюза.

- Загина ли окончателно национализмът в България с раздорите в „Атака”?

- В България никога не е имало национализъм, а национал патриотизъм и патриотари. „Атака” възникна без Волен Сидеров, а той беше само избрано лице, което да представлява определени хора. За мен дали „Атака” ще съществува с него или без него, не е толкова важно. По-интересното е кой ще запълни пространството на националпопулизма  което е отворено. Виждаме г-н Солаков от СКАТ, който успя да събере доста гласове на президентските избори, че се е устремил натам. Бариерата, която не допуска в България да има автентичен национализъм, е комунистическото мислене и произход на патриотарите.
- Замразяването на проекта Бургас-Александруполис не е ли знак, че все пак страната ни се освобождава от икономическите пранги на Русия?

- Всичко това, което в момента се случва, е временно и то се прави заради президентските избори в Русия през март 2012 г. След като Путин най-вероятно отново стане държавен глава на федерацията, правителството и Росен Плевнелиев трябва да очакват сериозно руско настъпление. Оптимизмът на Бойко Борисов ще бъде попарен от още по-мощната атака, която е подготвил Путин към България. Проектът Бургас–Александруполис за жалост не е прекратен окончателно, а само замразен. България не бива да участва в него, защото парите, които ще получим, няма да стигнат дори да покрием екологичните щети, които ще нанесе на природата ни.

- Загина ли окончателно автентичната десница?

- Гласоподавателите на тези избори показаха, че искат Синята коалиция да продължи напред. Там, където на местно ниво СДС и ДСБ участваха заедно, имаха успех. Изборите бяха тест за дясното пространство, което показа, че не иска подмяна на вота и фалшифициране на ОДС, в което ДСБ не присъства. ОДС издигна Румен Христов за президент и загуби катастрофално. Ако Синята коалиция бъде развалена, то СДС няма никакъв шанс да влезе сама в следващия парламент. Но много от хората забравят, че в Синята коалиция участват още Обединените земеделци, социалдемократите и радикалдемократичната партия. Считам, че успехът и изходът от кризисната ситуация за десните е засилването на невидимите субекти в коалицията

- Оттеглянето на старите муцуни ще помогне ли на демократите да излязат от ролята на последната цигулка в парламента?

- Проблемите не идват от т. нар. стари муцуни. В СДС се изредиха много лидери, които не успяха да вдигнат партията на крака. В парламента има пълна подмяна на депутатите, но това, както се вижда, не означава, че работата на народните представители е по-качествена.

- Ще опита ли Георги Първанов да се превърне в новия Андрей Луканов, който ще е премиерът агент на Русия?

- Сравнението между двамата е обида за покойния Луканов. Той беше изключително умен човек и затова беше много опасен противник. Георги Първанов няма този капацитет. Действително ще се бори за поста министър-председател, но това няма се случи чрез председателство на БСП. Държавният глава ще опита да принуди социалистите да го последват. Първанов ще обедини второто и третото поколение от комунистическата номенклатура, която иска да скъса с потеклото си и ще го насочи към социалдемокрацията, въпреки че заедно с технолозите си не са способни да запълнят тази ниша.

- Можем ли да очакваме искане за предсрочни парламентарни избори от страна на опозицията?

- Опозицията в лицето на БСП няма да поиска предсрочни избори. Социалистите ще изчакат да свърши мандатът на ГЕРБ
 защото считат, че до края на мандата им ще натрупат достатъчно негативи. Цинизмът в цялата ситуация е, че БСП много бързо забравиха за най-тежката си загуба през 2009 г. Тогава получиха два пъти по-малко депутатски Места, отколкото през 2005 г. Местните избори през 2011 г. пък доказаха, че „столетницата” още не е преодоляла проблемите си. В същото време в БСП разбраха, че ГЕРБ е изключително удобен противник, който е преодолим. Партията на Борисов дава изключително добра видимост и е предсказуема.

- Решението на проблемите в БСП минава ли през оставката на Сергей Станишев?

- Сергей Станишев е компромисна фигура, която представлява корпоративните и планови интереси. БСП на практика няма бъдеще, а само минало. Тя не е модерна европейска лява партия. В нея цари хаос, затворен в стъкленица, който е дирижиран от разнородните идеи на т.нар. лобита. В ЕС не съществува партия, в която да членуват най-богатите хора в държавата, и тези, които едва свързват двата края. В същото време Станишев издава една монотонност и скука, с която не може да убеди избирателите си, че БСП се реформира. 

- Защо тогава лидерът на социалистите бе избран да оглави ПЕС?

- Станишев има задачата да довърши един мандат. Той беше избран като човек от бившия източен блок, за да не се кандидатира за цял мандат след това. Големите европейски семейства не насърчават загубите по време на избори. Той е само лицето, което ще завърши поредния ешелон на Партията на европейските социалсти.

- Очаквате ли да се случи чудо и НДСВ да възкръсне от пепелта?

- НДСВ в този формат и с тази абревиатура е партия, която няма място в политическия живот повече. В нея обаче има фигури, които все пак успяват да оцелеят. Нищо чудно те да направят своя нова формация и да влязат в следващия парламент. НДСВ изпълни своята мисия. Набързо направената партия успя да върне България в орбитата на руските интереси. Неслучайно в една от първите си речи самият Сакскобургготски заговори за строежа на АЕЦ „Белене”.



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. starotomagare - Едно мнение за проекта Бургас-Аликсандруполис
05.07.2012 12:40
Финансовата неизгодност за България се дължи на червената афера която завъртяха около него при преговорите.Недопустимао е също ние да не можем да контролираме обемите петрол (броя танкери )преминаващи през него .Можеше поне български танкери да осъществяват преноса през Черно море .Само един факт може да компенсира отчасти евентоалните еко щети по трасето-това е мощния икономически интерес на Русия от този проект който прегражда пътя към Южна България за къде прикритите къде нагло демонстрирани турски мераци .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675361
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив