Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2011 19:53 - 20 защитени свидетели скрити от мафията в чужбина
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1879 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Вили Моториста се яви с маска в съда, за да потвърди показанията си срещу братята Маргини "Георги Вълев ми поръча убийството на адвокат Петър Лупов срещу 25 хил. лв. Бе ми обяснено, че ако откажа, парите ще вземе групата на Петър Сумиста."Думите на защитения свидетел Лаков, изречени пред съда на 5 юли т.г., са едно от основните доказателства срещу групата на Килърите - подсъдими за три поръчкови убийства, пише "24 часа". Два дни по-късно, скрита от останалите участници в процеса зад параван, но очи в очи със съдебния състав, казаното потвърждава жената, която живее с него без брак.

Двамата са сред 30-те човека, избрали да преобърнат живота си на 180 градуса, като разобличат извършителите на едни от най-жестоките престъпления у нас, с които до вчера са били приятели.

Двойно повече мъже и жени, станали жертви или очевидци на убийства, отвличания, трафик на хора и наркотици, пране на пари и кражба на милиони, са се престрашили да говорят пред Темида, ставайки защитени свидетели през изминалата година, сочи статистиката на бюрото по защита към Главна дирекция "Съдебна охрана".

Години наред те живеят далече от дома си, под други имена и с денонощна охрана. Новият им адрес е неизвестен дори за най-близките им роднини.

От Бюрото по защита категорично отказват да разкрият има ли сред тях хора, които променят и външния си вид чрез пластични операции. Не коментират прибягват ли до пълна конспирация - инсцениране на смъртта например на онези, които осветят хората по високите етажи на властта, участващи в схемите за печелене на мръсни пари.

Двама свидетели по ключови дела светкавично са изведени извън страната, веднага щом стартира програмата за защита по наказателни дела през 2005 година.

Николай Вътев разкрива схема за фалшифициране на пари с участието на високопоставени служители и полицаи, а Велин Добрев се изправи срещу братята Маргини по делото за поръчкови убийства. Те продължават да живеят в чужбина, със сменена самоличност и под строг контрол за придвижване и контакти.

За разлика от анонимните свидетели, които биват охранявани само временно, защитените могат да бъдат пазени до живот, ако опасността срещу тях не отпадне след приключване на делото. Дават показанията си само лице в лице със съда и отговарят на предварително зададените въпроси в писмен вид на защитата на подсъдимите.

Законът осигурява специална защита по назакателни дела на: свидетел, частен обвинител, граждански ищец, обвиняем, подсъдим, вещо лице, поемно лице и осъден. В програма може да бъдат включени и братя, сестри, съпруг или хора, с които защитеният свидетел се намира в особено близки отношения.

Въпреки спецмерките за опазване на анонимността на тези хора рождените им имена лъсват в медиите. Това е защото в 99% от случаите те са познати както на подсъдимите и техните адвокати, така и на частните обвинители и тъжители.

Гаранция за липсата на пробив в програмата за защита обаче е фактът, че за почти 6 години, няма осветена нито една нова самоличност на застрашено лице, както и разкриване на местонахождението му.

След въвеждането преди месеци на европейската заповед за защита те получават и статут на постоянно пребиваващи във всяка държава от ЕС, която изберат за свой дом. България стана от инициаторите за въвеждане на разпоредбата в лицето на бившия правосъден министър и бъдещ вицепрезидент Маргарита Попова.

Избралите да се изправят срещу мафията у нас, могат да започнат нов живот, като работят, учат и градят дом на хиляди километри от родината. Преди това обаче те декларират, че ще спазват стриктно правилата, записани в споразумението с бюрото по защита. Не се ли придържат към правилата, изключването им от програмата е най-малкото зло, което може да ги сполети.

При разконспириране на свидетел неминуемо следват опити за психически и физически натиск както върху него, така и върху близките му. "Част от защитените свидетели излизат от програмата доброволно. За други отпада необходимостта от защита. А трети биват предлагани за изключване, ако не спазват подписаните споразумения с Бюрото по защита", обясни шефът на Съдебна охрана Главен комисар Станислав Стефанов.

В момента освен по дела като "Наглите", "Октопод", "Килърите" и “Златко Баретата” държавата пази свидетели по редица не толкова медийни процеси. Между тях има хора, които не успяват да се приспособят към новия живот и се отказват както от спецзащитата, така и от показанията си.

Според разследващите в последните години зад решетките са пратени не един и двама престъпници, а едни от най-мощните престъпни групи са разбити, благодарение на позаканията на защитени свидетели.
Моториста освети Маргините

Разкритията на Велин Добрев - Вили Моториста, че братята Николай и Красимир Маринови са поръчали убийствата на бившия външен министър Любен Гоцев, Иван Тодоров-Доктора и бизнесмена Никола Дамянов, не бяха приети за достоверни от Софийския градски съд.

Те послужиха обаче магистратите да наложат от 3 до 5 г. затвор на останалите подсъдими в процеса - Стефан Рангелов, Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев, за участие във въоръжена банда, подготвяла покушенията. Апелативният съд потвърди оневиняващата присъда на бившите сикаджии, а в момента се чака окончателното решение на ВКС по делото.

Моториста провали прокуратурата обаче, като се отрече пред съда от показанията си срещу Златко Баретата и хората му за разпространение на дрога.

Двама мъже и една жена дават показания при засилени мерки за охрана по делото срещу Килърите.

Петър Стоянов - Сумиста и още петима са подсъдими за поръчковите разстрели на Борислав Георгиев, адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за палежи и взривове в София в периода 2008-2009 година.

Георги Петков-Дачи от групата за мокри поръчки бе осъден на 20 г. затвор миналия месец по друго дело в Плевен. Съдът го призна за виновен за покушението срещу Камен Балбузанов-Куката през 2009 г., който оцеля по чудо след четири изстрела в тялото.

Валентин Михайлов-Ихтиманския е човекът, благодарение на когото бе разкрита групата "Наглите". Той се срещна лично с вътрешния министър Цветан Цветанов и посочи съучастниците си в бруталните нападения.

Ихтиманския е участвал в 8 от 11-те отвличанията, организирани от Наглите, като е включван както в нападенията над жертвите, така и в охраната им. Той уличи категорично трима от общо 9-имата подсъдими по делото и разкри ужасяващи подробности около покушенията над Ангел Бончев и Михаил Краус.

След като дава показания пред съдия срещу бандата Валентин Михайлов е включен в програмата и изведен в чужбина.

Защитен свидетел в същия процес става и неговият приятел Николай Недев, който е имал второстепенна роля в акциите на Наглите, но показанията му дават допълнителна тежест на доказателствата, събрани по делото.
/БЛИЦ
 



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. dimat - Че за какво крият "защитени" свидетели,
05.07.2016 16:18
като мафията нито се крие,нито и пука от "свидетели".

Нали на Територията,Мафията е държавата?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2671792
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив