Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2012 07:11 - Готвят общонационален протест срещу шистовия газ
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0



Общонационален протест срещу добива и проучванията на шистов газ готвят граждани и неправителствени организации на 14 януари image "Българино, стани и защити земята си!", призовават граждани и неправителствени организации, които на 14 януари ще излязат на общонационален протест в много градове на България.

Те се събират, за да протестират срещу добива и проучванията на шистов газ по технологията хидравличен удар на територията на страната.

"Елате в събота, за да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето ни! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно от всякога е да бъдем чути! Настояваме да бъде гласуван от Народното събрание мораториум, а на по-късен етап - и закон за забрана на технологията "хидравлично разбиване", използвана при проучването и добива на шистов газ на територията на Република България!", гласи призива на организаторите на протеста, разпространен в социалната мрежа "Фейсбук".

Природозащитниците апелират към всички граждани да излязат на протест и да вдигнат шум "За чиста България без шистов газ".

Единственото изискване към участниците в протестната демонстрация е да вземат със себе си всякакви средства за произвеждане на шум - будилници, вувузели, свирки, гайди, тарамбуки, кречетала, чанове и други музикални инструменти.

Протест ще има в 12 български града:

София, Варна, Добрич, Смолян, Бургас, Пловдив, Русе, Велико Търново, Благоевград, Нови Пазар, Шумен, Казанлък.

За София сборният пункт на шествието е пред паметника на Патриарх Евтимий в 11.00 часа. С изключение на Русе и Благоевград, където протестът ще започне съответно в 17.00 и 17.30 часа, началният част е 11.00 часа. Във Варна протестиращите ще се събират на "Козирката" в 11.30 часа.

Според съобщението за събитието в социалната мрежа,

инициативата ще бъде подкрепена и от българите, живеещи в чужбина:

Амстердам, Копенхаген, Лондон, Париж, Рим, Ню Йорк, Чикаго, Атина, Барселона.

Природозащитницитепротестират срещу добива на шистов газ чрез технологията хидравличен удар (фракинг), която се е доказала навсякъде по света, където е прилагана, като силно замърсяваща с много опасни вещества и не случайно вече е забранена във Франция и отделни райони на други държави.

Фракингът представлява инжектиране в земята под високо налягане на огромни количества вода, смесена с опасни химикали, които впоследствие попадат в подземните води, земята и въздуха.

Опасностите за околната среда и здравето и живота на човека

са свързани и с проникване на самия газ през пролуките в земята към повърхността, повърхностното замърсяване от проучвателно-добивната инфраструктура, например хвостохранилища с безвъзвратно отровена вода, предизвикваните земетресения, унищожаването на обработваеми земи, изчерпването на водните ресурси и много други.

"Сега е моментът всички да тропнем с крак и дадем да се разбере, че "властимащите" са длъжни да служат на работодателя си - българските граждани, и че противното е сериозно престъпление, което няма да търпим повече!!! Елате на 14 януари, за да изразим категорично гражданската си позиция!", заявяват екозащитниците.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2664987
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив