Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2012 06:34 - Хирурзи отстраниха черен дроб вместо бъбрек
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.01.2012 06:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Британка издъхна, след като хирурзи погрешно отстраниха целия й дроб, разказва Би Би Си.

Инцидентът станал в кралската болница в Гуент, където постъпила 77-годишната британка Еми Франсис. Трябвало да се отстрани десният й бъбрек, поразен от нов злокачествен тумор. Отчитайки възрастта й и наличието на съпътстващи заболявания, урологът хирург Адам Картър решил намесата да бъде ендоскопична. Хирурзите вкарали ендоскопичното оборудване през неголям разрез в областта на слабините. Доколкото отстраняването на самия орган, по думите на Картър, била най-простата част на операцията, той я поверил на стажантка хирург. Но когато започнала манипулациите, жената видяла че в коремната област се струпали големи количества течности и биологични тъкани. Тя казала, че не е уверена в способностите си и предала инструментите на Картър. Квалифицираният хирург хванал това, което смятал за бъбрек на пациентката и рязко дръпнал както се прави при отстраняването на орган. Анастезеологът веднага съобщил за рязко падане на артериалното налягане на пациентката.
Картър тутакси разбрал, че е хванал част от черния дроб и го повредил. Той извикал на помощ още двама хирурзи. Тримата продължили операция, опитвайки се да спасят живота на пациентката, но тя починала от загуба на кръв.
Картър предположил, че стажантката хирург е повредила коремната област по време на действията си и и част от черния дроб е проникнала извън коремното пространство, където се намират бъбреците. Сходството при цвета и текстурата на тези органи довело до съдбоносната грешка.
Съдебно-медицинските експерти, разследващи случая, стигнали до извода, че смъртта е настъпила от загуба на кръв, предизвикана от непреднамерено увреждане на черния дроб, а хирурзите са направили всичко необходимо за спасяването на пациентката.
Нейният син Алън заяви, че семейството приема това заключение, както и действията на хирурзите по време на операцията. На излизане от съдебната зала, той добави, че високо оценява честността на Картър, който не се опитал да скрие грешката си и така е защитил репутацията на болницата.
В същото време хирурзите на клиниката анализирали случая и променили техниката на опериране така, че да се избегнат подобни грешки в бъдеще. Те запознали и други болници със своята разработка. /БГНЕС
/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675225
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив