Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2012 19:59 - Симптоми на стрес при децата
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.01.2012 20:01


  Как да познаем стресът и депресията при малките image

 


 

Много хора си мислят, че детството и юношеството е весел и безгрижен период. Те явно доста бързо са забравили какви са били собствените им притеснения и нещастия, когато са били в тази възраст.

Децата също са подложени на стрес и могат да изпадат в депресивни състояния. Част от причините за това са ходенето на детска градина или на училище и комуникацията с други деца, с които не се разбират, срещата с нови хора, крайни срокове, всекидневното учене на уроци и страха от изпитване и още много неща.

Към всичко това се добавя факта, че много често децата не могат да правят свой собствен избор за редица неща, а трябва да се допитат и да получат разрешение от по-възрастните. Именно това е причината те да си мечтаят да пораснат по-бързо, за да могат сами да решават за себе си какво да облекат, какво да ядат и как да се държат.

Представяме ви няколко от симптомите при деца и юноши, които може би сигнализират, че те са подложени на повече стрес, отколкото трябва и това им се отразява зле.

Проблеми със стомаха и болки
Повръщане, диария и други подобни могат да са симптоми на притеснение и трябва да обърнете внимание на детето. Болките в мускулите, в главата, схващане в раменете най-вероятно също сигнализират за физическо и психическо натоварване. Те са често срещани при по-големите като възраст деца, които вече са в гимназия или са студенти.

Промяна в теглото
Внезапната промяна в теглото винаги е сигнал за някакъв проблем. Независимо дали става въпрос за сваляне или за качване на килограми, промяната във фигурата е ясен индикатор, че детето преживява някакъв стрес. Поговорете с него и го накарайте да сподели какво му тежи и го притеснява.

Тревожен сън
Среща се и при малки, и при големи. Трудно заспиване, сънуване на кошмари, обилно изпотяване по време на сън, безпокойство, а на сутринта се чувстват изморени сякаш не са спали и един час през нощта. Отново симптом на проблеми и стрес.

Лошо поведение
Детето е мълчаливо, необичайно силно се гушка във вас и търси близостта ви сякаш да го предпазите от нещо, или е точно обратното - стои настрана, отговаря ви за най-малкото нещо и се дразни от всичко. Друг признак са различен вид тикове. Това са белези на несигурност и може би сигнализират някакъв проблем. Може да се опитате да разрешите това чрез разговор.

Важно е да му обясните, че вие сте човекът, на когото винаги може да се довери и винаги ще му помогне. Това ще създаде чувство за сигурност у децата и може да намали нивото на стрес, което изпитва.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2674997
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив