Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2012 17:18 - Меркел: България има амбициозна финансова дисциплина
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия може да бъде по-гъвкава при определянето на процента съфинансиране за проектите с европари, смята германският канцлер image Германският канцлер Ангела Меркел е заявила след срещата си българския премиер Бойко Борисов в Берлин, че България преследва много амбициозни цели относно бюджетната си дисциплина. Госпожа Меркел е похвалила усилията на българския премиер за бюджетна консолидация. На въпрос как вървят преговорите за фискалния договор за налагане на бюджетна дисциплина в еврозоната и ЕС, германският канцлер е отговорила: "Все още сме по средата на преговорите, засега няма никакви резултати. В някои сектори се договорихме за много добри решения, в други трябва да продължим разговорите. Но не съм песимист, че няма да постигнем напредък."

Целта на ЕС е да приключи преговорите по новия пакт до 30 януари. Принципно споразумение за него имаше на срещата на върха през декември, а идеята е той да бъде подписан през март.

В него вероятно ще се запише по-голяма координация на бюджетната и икономическата политика между отделните държави, таван за размера на публичния дълг и по-строги санкции за нарушителите на рамките за бюджетен дефицит.

“Европейската комисия може да бъде по-гъвкава при определянето на процента съфинансиране от националния бюджет за проектите с европари”. Така канцлерът на Германия е коментирала искането на премиера Борисов България също да има право на по-нисък процент съфинансиране, което беше разрешено на държави с дългови проблеми.

Канцлерът Ангела Меркел е подчертала, че и Германия е финансово стабилна и дисциплинирана държава, но също не ползва по-нисък процент на съфинансиране от еврофондовете, така че има логика да се действа по-гъвкаво и за добрите стопани също да има преференции. Това е възможно да стане със санкция на ЕК. Темата ще бъде предложена за обсъждане и консултации, е казала Меркел.

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665603
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив