Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 18:41 - Бракониери убиха най-рядката птица в света
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Отсреляна птица от вида голяма дропла (Otis tarda) е открил екипът за полево проучване на дивите гъски и контрол по лова към проекта на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) тази сутрин. Птицата е зимувала в района на крайбрежните езера Шабленско и Дуранкулашко, където е наблюдавана неколкократно в продължение на един месец - от 23.12.2011 до днес.

Голямата дропла е един изключително рядък вид, включен в Световния червен списък и абсолютно забранен за лов. Видът е престанал да гнезди у нас и е изчезнал преди повече от 50 години. Тази птица вероятно е дошла от Украйна, привлечена от благоприятните условия за зимуване. Това е единственият екземпляр от вида, наблюдаван в България през последните 3 години.

Голямата дропла и брадатият лешояд са птиците-символи на българската природозащита, но и двата вида вече не се срещат в България. Една от основните причини за това е бракониерството, съобщават от БДЗП.

Птицита е отстреляна в защитена зона, част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000” , където особено стриктно трябва да се спазват правилата за лов. Дуранкулашкото и Шабленското езеро са важни местообитания и за други световно застрашени видове, като червеногушата гъска, и преди една година БДЗП внесе предложение за ограничаване на лова около двете влажни зони. Това предложение обаче, бе отхвърлено от МОСВ./БЛИЦ
 



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2670806
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив