Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2012 08:56 - Тайните на красивата фигура- интервю с д-р Анна Йорданова
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1341 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.01.2012 09:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

Определено е доста неудобно да си с излишни килограми. Хората с наднормено тегло имат затруднения при ходене, при физическа активност, не могат да извършват обичайните за всички дейности и това им причинява голям дискомфорт. Увеличава се и рискът от костни фрактури. Освен това понижава самооценката на пациентите. Могат да възникнат и депресивни състояния заради тази ниска самооценка и от факта, че не могат да извършват любими дейности поради невъзможност или срам от собствената фигура. Визирам напр. танци, тренировки във фитнес, където показването на тялото им пред други хора предизвиква притеснение. Намаляват и социалните контакти. Много млади момичета не смеят да заговарят момчетата, които харесват, заради тялото си. И избягват контакта.

Изключително важно е да се работи и с психиката по време на диета. Това е част от цялостната промяна, всичко останало е временно.

Кои са най-честите грешки, които допускаме в диетата?

Най-честите грешки са, че хората следват диетата на познати и приятели и се втурват към нови диети от интернет, които не са подходящи за тях, независимо дали наистина са помогнали на някого да свали килограми. Диетичният режим е строго индивидуална програма. Съобразява се с желанието на пациента относно количеството килограми, които иска да свали, с моите препоръки за здравословно тегло точно на този човек, според неговото здравослевно състояние и вкусовите му изисквания. Просто има подходящи и неподходящи за нас диети.

Само теглото ли е важно? Има ли значение какъв процент мазнини имаме в тялото си?

Теглото наистина е важно, но по-важен е процентът мазнини. За целта има специални уреди, които измерват мазнините в проценти, в килограми, както и висцералната мастна тъкан – мазнината около вътрешните органи. Тя е съществена при определянето на сърдечносъдовия риск. Когато е в по-голямо количество, притиска органите и затруднява техните нормални функции, включително и на сърцето.

Съществени са и количеството мускулната маса, костната маса, количеството вода и един любим мой показател – метаболитната възраст (повишен е при високи мазнини). Любим ми е, защото, когато е повишен напр. на 40 години, а всъщност си на 25 г., е много силен стимул за отслабване и подобряване на здравето.

Къде е границата между нормално и наднормено тегло? Как да определим сами дали теглото ни е здравословно?

За определяне на идеалното тегло се използват таблици на базата на изчисления и стандартизация от СЗО.

Всеки човек би могъл сам да определи индекса си на телесна маса.

BMI (Body mass index), което на български е ИТМ (Индекс на телесна маса) = кг / м2 теглото разделено на височината в метри на квадрат.

Също така може да се използва една много удобна формула: за жени – 45,4 кг за първите 152 см ръст, след което се добавят 0,9 кг за всеки следващ см. Пример: Ако сте 162 см, вашето целево тегло е 54,4 кг

152 см = 45,4 кг

10 см = 9 кг

Общо тегло = 54,4 кг

Ако имате масивна фигура, можете да добавите около 10%, което в този случай би възлизало на около 60 кг. Ако сте с по-дребна фигура извадете 10% и ще получите 49 кг.

Мъже - 50 кг за първите 152 см ръст, след което се добавя по 1 кг на всеки следващ см.

Пример: Ако сте високи 180 см, вашето препоръчително тегло е 78 кг.

152 см = 50 кг

28 см = 28 кг

Както и при жените,  и тук при по-едра фигура можете да добавите 10% или да извадите 10%.

А къде е границата между затлъстяване и наднормено тегло?

Класификацията на BMI e различна при мъжете и жените:

Класификация

мъже

жени

Ниско тегло




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2664992
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив