Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2012 13:14 - Росен Плевнелиев плака за жертвите на комунизма
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1052 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  - Истините за комунистическия режим са живи в нашите спомени
image image image image image image image image image Президентът Росен Плевнелиев се просълзи по време на речта си пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България. “Въпреки желанието си да гледаме напред, а не да ровим в старите рани, истините за комунистическия режим са живи в нашите спомени, спомените на нашите родители, спомените на обществото”, се казва в прочувственото обръщение на държавния глава. Речта беше приветствана бурно от присъстващите. С неприкрито вълнение държавният глава припомни за репресиите в Пиринска Македония, които е видял и преживял лично. 

Инициативата за почит на жертвите на комунистическия режим е започнала през януари 2011 година с решение на Министерски съвет по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, припомни Плевнелиев.

„На 1 февруари 1945 година 147 души от политическия елит на Третото българско царство получиха смъртни присъди от самопровъзгласилия се за народен съд. Тяхната смърт се налага като един от символите на репресиите срещу българския народ, последвали установяването на комунистическия режим”, каза държавният глава. 

Според него - фактите за репресиите срещу елита на българската нация и репресиите в Пиринския край, "където нашите родители с полиция бяха принуждавани да забравят, че са българи", са тема, за която трябва да се говори по-често. 

„Благодарение на гражданското общество в България през последните години, усилията за осмисляне на комунистическото минало дават конкретни резултати. Израз на това е членството на България в Европейската мрежа за памет и съвест, създадена през 2011 година”, посочи президентът. 

"В историята не само на България, но и на много европейски държави XX век е белязан от идеологическо мотивирано, политическо насилие, жертви на което в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и се почитат, докато у нас все още могат да се чуят призивите: Да забравим миналото!",

Словото на държавния глава беше приветствано с възгласи „Браво, президенте! Ние сме с теб!”. Пред Мемориала се бяха събрали представители на Съюза на репресираните в България. На церемонията присъстваха и лидерът на СДС Мартин Димитров и депутатът от ДСБ Иван Иванов.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675424
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив