Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 17:27 - Ползата от мораториума за шистите е само за "Газпром" и руската енергийна мафия.
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0



 

С Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност, разговаря БОРЯНА ЦАЧЕВА

- Г-н Алексиев, проследихте ли посещението на Хилари Клинтън в София?

- Човек не може да се отърве от това - телевизии, вестници, навсякъде беше Хилари.

- Слушали сте много нейни речи в САЩ. Какво беше посланието й към България?

- Най-важното е, че България няма причини да се отказва от шистовия газ. Вижте какво става в Америка. Барак Обама, който разчита много на еколозите, защото те може би са най-ревностните му поддръжници, излезе с реч за пълна подкрепа за развиването на добива на шистов газ.

В Америка в момента има 35 000 шистови кладенеца, всяка година се прибавят още 4-5 хиляди и досега не е имало екопроблем.

Ако наистина беше вярно това, което говорят тук - да чакаме земетресения, отравяне, не знам какво си, то Америка досега щеше да изчезне.

А изгодата от шистовия газ е просто невероятна. В Америка от 2008 г. досега цената на електричеството е намаляла два пъти. Шистовият газ в момента струва в Щатите някъде около 77,5 долара за 1000 кубика, ние тук плащаме на “Газпром” някъде към 440. И ще стане 600-700 долара. А да не забравяме, че в САЩ заплатите са 7 пъти по-големи от нашите. И тук не слагаме изгодата за икономиката, химическата промишленост и т.н.

- Според вас протестите у нас само екологични ли са?

- Въобще не смятам, че са екологични. Екологичните протести са лицето на проблема. Истинските причини са руските интереси, които са много силни в нашата държава и те се налагат по един или друг начин.

Ако човек си зададе въпроса чия ще е ползата от мораториума, е ясно, че това са "Газпром" и руската енергийна мафия.

Интересно е, че в България никой не споменава, че през ноември самият Путин започна да описва големите вреди от изследването за шистов газ. В същото време от 2007 г. “Газпром” много усилено употребява фракинг за извличане на петрол, и то с пъти повече всяка година. Значи това е пълно лицемерие от страна на руската енергийна мафия, а нашите уж еколози и прочее протестиращи въобще не говорят за това. Така, че съпротивата е чисто политическа.

- Преди година имахте надежда, че България ще се отърве от интересите на руската мафия.

- Надявах се на това правителство, което все още поддържам заради разумната му икономическа политика. Но мораториумът за шистовия газ е много голям гаф. Това е най-голямата грешка на ГЕРБ. Не може да се мисли, че американците ще са доволни от това, че една много реномирана тяхна компания бива изгонена от България по най-безцеремонен начин.

- Може ли да има някакви политически последствия за България след мораториума?

- Най-лошите последствия са за потребителите. България е прекалено малка, за да има някакви сериозни последствия, но предполагам, че някои потенциални инвеститори, като виждат подобно отношение, си казват: Дай да си помислим дали да отидем в тази държава. Такава е тяхната психология.

- А от политическа гледна точка ще ни попречи ли изгонването на “Шеврон” за противоракетния щит или отпадането на американските визи?

- Със сигурност няма да повлияе положително на процесите. Но това, което ме тревожи, е, че тук като че ли започва отново да се появява много силен антиамериканизъм. Всички тези спонтанни демонстрации, за които предполагам, че са платени тежки пари, са антиамерикански.

- Дали в тази посока мислят американците, след като правителството продължава да поддържа идеята за АЕЦ “Белене"?

- Борисов каза, че ще подпише за АЕЦ “Белене”, ако проектът е екологичен и икономически изгоден. Но той в никакъв случай не е икономически изгоден. Това е едно заробване за България.

- Хилари само заради шистовия газ ли дойде в България? Какво още би могла да съобщи на българските управници, което не е за широката публика?

- Не. Тя беше на тази конференция в Мюнхен, която от гледна точка на сигурността е като фестивала в Кан за кинематографията. Там държавният секретар обясни разграничаването на американските геополитически интереси от европейските, което би трябвало да ни тревожи и нас. Защото, както знаете, Америка открито е казала, че насочва стратегическите си интереси към Тихоокеанския регион, докато от Втората Световна война досега Евро-Атлантическия регион беше в центъра на американската политика.

Това се променя, и с пълно право. Защото в Америка са убедени, че до 20-30 години в света ще има три велики сили - Америка, Китай и Индия. Европа няма да фигурира.

- Според вас Хилари е обяснила на европейците, че САЩ си сменят приоритетите?

- Другото, което предполагам, че е обяснила при затворени врати, е, че Америка, която е в икономическа криза, както и Европа, не може да си позволи да продължава да дава три четвърти от военния бюджет на НАТО. Американският народ няма да го допусне. Направете просто тази сметка, че след студената война САЩ даваше много повече от всички други в пакта, но това беше половината от бюджета му. А сега страни като Германия, Холандия, Франция фактически харчат пари само за да поддържат някакви работни места в армията, а нямат възможности да действат във важни ситуации самостоятелно от американците. Това не може да продължава и затова ще видите, че Америка ще се изтегли от Европа. Няколко бригади бяха обявени за изтегляне и няма да са последните. За нас това е много важно, защото Източна Европа продължава да е регион, където сигурността не е обезпечена напълно.

Русия все повече се проявява агресивно и не отказва да играе роля, в която силовата политика е най-важна.

Вижте как изнудват Украйна или Беларус. Така че и нашата сигурност не е напълно осигурена и ние трябва да направим всичко възможно да убедим американците, че дори да се изтеглят от Западна Европа, трябва да останат в Източна Европа от гледна точка на противоракетна защита, бази и пр.

- Може ли да ни изключат от противоракетния щит?

- Ако продължаваме да се профилираме едва ли не като най-добрия приятел на Русия в Източна Европа няма да е чудно, ако ни подминат.

- Румъния има доста по-силни позиции за щита.

- Разбира се, че имат по-силни позиции, защото те не се поддават толкова лесно на руското влияние. А да не говорим също, че сме застрашени и от ислямизирането на Турция, за което много малко се говори.

- А какво се очаква от думите на Хилари, че е необходим по-силен натиск за режима в Сирия? Какъв - военен, икономически?

- Явно натиск на ООН няма след ветото на Москва и Пекин. Между другото, е интересно, ако четете руската преса, как руснаците обясняват убийствата в Сирия.

В статия за “Росийская газета" шефът на Конституционния съд на Русия пише, че Западът е успял да се намеси неправомерно и да убие Саддам Хюсеин и Кадафи, преди това Милошевич и пророкува идва нашият ред сега. Самият Путин казва, че всички демонстрации срещу него са организирани от Запада и най-вече от САЩ. Това е някаква параноя на един недемократичен човек, който не може да си помисли, че неговите действия причиняват тази съпротива.

Сега Сирия е последният руски съюзник в Арабския свят. С ветото и поддръжката си за Башар Асад те практически се оказват срещу целия Арабски свят и в съюз с Иран и “Хизбула”.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673610
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив