Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 18:12 - Бандата на Янко Лудия недосегаема за правосъдието.
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2495 Коментари: 0 Гласове:
2




„Ако имаше правосъдие и присъди за тези негови висящи дела, по които е обвинен, нямаше да се стигне до този фатален край”. Това казва сегашният премиер, а тогава главен секретар на МВР Бойко Борисов на 11 май 2005 г. по повод разстрела на изнасилвача и грабежчията Ивайло Рангелов-Джинката в столичния жк „Люлин”. Почти 7 години по-късно думите на Борисов още важат, не защото премиерът е пророк, а заради бавното и неефективно правосъдие у нас. Така бандата от 7 души, свързани с известния радомирски бандит Янко Ваташки-Лудия, остава недосегаема за правосъдието вече 15 години след зверско изнасилване и грабеж на две момичета на 11 и 16 години. Случаят е от 1998 г., а търсенето на справедливост продължава повече от 15 години. Ако беше само за изнасилване, давността му да е изтекла, но понеже има и въоръжен грабеж, то 31 януари 2013 г. ще е последната дата, когато може да се търси правосъдие. Само че е малко вероятно това да се случи. Освен ако изведнъж не слезе Господ и на следващото заседание на 6 и 7 март делото не тръгне с тласък, след като се влачи от 2008 г. насам.

Всъщност делото изскочи на бял свят заради прословутата „война” на МВР срещу съдебната система. И ако досега някой е имал съмнения, че МВР греши, като напада независимия съд, то случаят с изнасилването на двете момичета е огледален пример как на никого не му пука за справедливостта в България, дори и когато става дума за деца С примера за това дело вътрешният министър нападна съдия Мирослава Тодорова, но фактите излезнаха по-различни, защото се оказва, че този път виновен е не съдът, а прокуратурата. През 2002 г., след 4 години разследване, държавното обвинение неправилно е пратило делото в Софийския градски съд, а не във Военния съд, където е трябвало да се гледа, тъй като един от подсъдимите е бил служител на МВР.

На 31 януари 1998 г., около 19 ч вечерта седем въоръжени нахлуват в къщата на семейството в софийско село. Седмината - Димчо Димов, Петър Стоянов, Борис Маринов, Димитър Николов, Цвятко Ненов и Ивайло Рангелов-Джинката и още един бият двамата съпрузи и грабят каквото сварят. Двете им дъщерички, на 11 и 16 години, пък били зверски изнасилени. Софийската градска прокуратура поема случая, а обвинителят се куми цели 4 години. Накрая внася обвинителен акт в Софийски градски съд през 2002 г. Първата съдийка по делото е Даниела Атанасова, която го взима през 2003 г. На следващата година то е поето от Мирослава Тодорова. Едва след 23 заседания, през ноември 2006 г. по искане на адвокат съдът установил, че един от подсъдимите е бил полицай по време на престъплението. Така цивилният съдебен състав станал незаконен  Дори да е продължил да гледа делото, присъдата му би подлежала на отмяна.

Новият обвинителен акт срещу извършителите на грабежа и изнасилването на децата е внесен в Софийския военен съд през юли 2007 г. Там делото продължава да се точи в забавен каданс. Последното заседание е било в края на 2011 г., а следващите са насрочени за 6 и 7 март т.г. Основната причина за протакането било отсъствието на някои от седемте подсъдими. Междувременно, на 11 май 2005 г. Ивайло Рангелов-Джинката е разстрелян с 3 куршума. Само за него правосъдието идва бързо и качествено.

Джинката и Лудия - царете на магистралните грабежи
Джинката е най-популярното име от групата насилници. Приживе за него се твърди, че е близък с Йордан Гиздов, гард на покойния Иво Карамански. Според източници от МВР Данчо Гиздов и Джинката били част от група за магистрални грабежи, в която участвал и небезивестният Янко Ваташки-Лудия. Бандитите, преоблечени като полицаи, отвличали камиони със стока.
През 2002 г. Джинката бе заловен за обир на гърци. По-късно трима лекари бяха обвинени, че са му създали алиби. В журнала на бобовдолската болница било изтрито името на лежащ пациент, за да бъде вписан Рангелов на датата на грабежа. Впоследствие един от лекарите бе оневинен, а други двама сключиха споразумение с прокуратурата и бяха глобени с по 1000 лв.

Двамата с Руснака, дегизирани като полицаи, са участвали в грабеж на чужди граждани през 2001 г., когато отнели 52 хил. лв. През 2001 г. Ивайло Рангелов участвал в отвличане в Несебър. Заловен е по време на наркоакция. На 6 януари 2002 г. Ивайло Рангелов, Сергей Георгиев и Велизар Янакиев извършват дързък магистрален обир близо до селата Усойка и Слатинското ханче край Дупница. Жертвите са двама гръцки граждани. Крадците удрят с техния автомобил колата, с която пътуват гърците. След като Диогенис Николаус и Димитро Ленута излизат от колата, са нападнати от бандата на Джинката.

По този случай трима лекари бяха задържани в Дупница за това, че са издали фалшиви болнични на Рангелов, като по този начин са му осигурили фалшиво алиби. На 17 януари 2002 г. тримата медици вписват противозаконно в журналите на болница „Д-р Сандев“ в Бобов дол Ивайло Джинката. Медиците съставили и фалшива история на заболяването с дата 28 септември 2001 г. 

При ареста у софийския д-р Стоян Стоянов, управител на 23-а столична поликлиника, са открити 18 155 долара. Той отивал на среща с другите двама лекари, който трябвало да съставят история на заболяването на Джинката и да го впишат в регистрите. През юли 2002 г. завършва следствието срещу лекарите - д-р Стоян Стоянов е обвинен в подбудителство, а двамата изпълнители-дупнишки хирурзи Любомир Фролошки и Златко Величков, за фалшифициране на документи и издаване на фалшив болничен лист.


Тагове:   бандит,   корупция,   убийство,   съд,   право,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665698
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив