Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 20:48 - Най-голямото медицинско изложение за работа отново e в България
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1052 Коментари: 0 Гласове:
0



 Какво представлява Careers in White и какви са целите му?

Кариери в бяло“ е международно медицинско изложение за работа, което среща водещи работодатели и професионалисти в кариерното консултиране със здравен персонал от всички категории. Посетителите на изложението имат шанса да се запознаят с възможности за работа в редица европейски страни като Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Швеция, Норвегия, Дания, Швейцария, както и в арабските страни.

За всички здравни специалисти ли е подходящо?

Събитията в „Кариери в бяло“ са посветени на всеки, който желае да развива кариера в областта на медицината.
Подходящо е за лекари, медицински сестри, стоматолози, фармацевти и пом. фармацевти, студенти, акушерки, физиотерапевти, лаборанти и др.

Защо нашумяха напоследък кариерните изложения?

Планирането на кариерата е изключително важно независимо от произхода на човека. Когато става въпрос за кариера в здравната сфера, предизвикателствата са още по-големи. Доброто образование не е достатъчно, нужно е любопитството и енергията да се търсят повече информация и опит. Целеустремеността, непрекъснатото развитие и подходящото ориентиране са най-важните елементи, които осигуряват отлично представяне и успешна кариера в здравеопазването.

Ако в миналото влечението към тази професия е било ключово за кариера в медицината, в днешно време технологиите са достигнали такова ниво, че е необходимо непрекъснато човек да се информира, присъствайки на медицински конференции и обучителни курсове.

Всичко това здравният специалист може да направи сам. Има нужда от информационна и техническа подкрепа, добра мрежа в медицинската общност и кариерно ориентиране. Първото изложение в Европа, на което ще намери всички тези елементи, събрани на едно място, е „Кариери в бяло“.

Има ли търсене на здравни специалисти и в кои държави?

Търсенето е ориентирано основно към страните от Западна Европа и Скандинавските държави. Събитията „Кариери в бяло“ предлагат възможности в страни като Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Швеция, Норвегия, Дания, Швейцария, както и в арабските страни.

Какви са предимствата на работата зад граница за българските лекари?

Медицинският персонал има възможност да получи работни предложения със стартова заплата от 2500 евро, както и чудесни условия за работа. В някои страни се предлагат допълнително помощ при осигуряване на жилище и езикови курсове за цялото семейство. Изложителите ни предоставят и възможности за временна заетост за някои дестинации.

Достатъчно подготвени ли са нашите кадри за работа в Западна Европа?

Различните страни имат различни изисквания за нивото и уменията на здравния персонал. В някои страни е необходимо единствено владеене на английски език, в други кандидатът трябва да владее съответния официален език на страната. В страни като Великобритания например е необходимо признаване на квалификацията на специалистите чрез специална процедура от техния General Medical Council. 

Каква е причината за засилената емиграция на лекари през последните години?

Работният пазар в Европа е отворен и е нормално хората да търсят най-добрите предложения за своята кариера и извън границите на страната ни. Основните причини лекарите и здравният персонал да търсят реализация в чужбина са забавянето на здравната реформа и недооценяването и ниското заплащане на труда. Всеки има правото да знае какви възможности има и къде и да направи своя свободен, но информиран избор.

Осигурява ли системата на здравеопазване в България добър старт на
младите лекари?

Определено не може да се нарече добър и равен, особено за всички. За младите лекари днес има възможност да започнат кариерата си в България. Предлагат се места за специализации и докторантури, и най-вече в области, в които специалистите са в недостиг (анестезиология, клинична патология и др.). Друг е въпросът какви са условията при започване, това, че в голяма част от случаите трябва да работиш и да плащаш като млад лекар. Мнозинството от младите лекари заминават в чужбина заради по-добрите условия на труд и по-доброто заплащане и това е тяхно право.

Смятате ли, че България ще изпита недостиг на лекари в бъдеще?

Ако продължаваме със същия темп, страната ни ще изпита недостиг на лекари, особено на млади специалисти, в близкото бъдеще. За това е необходимо държавна политика и мерки, с които да се подобрят условията на труд на здравните специалисти и да им се предоставят добри възможности за кариера тук.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665581
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив