Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 10:32 - Започва Европейски съвет без очаквания за вълнения и изненади
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1171 Коментари: 2 Гласове:
1



 Поредната среща на върха на Европейския съюз, на която ще преобладава темата за икономическата ситуация в Европа, започва днес. Редовният пролетен Европейски съвет, който ще ще продължи до петък, се очаква да засегне и теми като предоставянето на Сърбия на статут на държава кандидат за членство в ЕС, както и обсъждане на членството на България и Румъния в Шенген.

По време на двудневния съвет в Брюксел лидерите на 25 държави членки (без Великобритания и Чехия) ще подпишат Европейския договор за стабилност, координация и управление в икономическия и валутния съюз. ЕС се споразумя за т.нар. фискален пакт за по-строга бюджетна дисциплина на извънреден съвет в началото на годината.

Държавните и правителствените ръководители, заедно с представителите на евроинституциите, ще приключат първата фаза на Европейския семестър - практика, при която Европейската комисия и държавите членки на всеки шест месеца разглеждат заедно националните бюджетни планове за следващите три години.

Това ще се случи като се направи оценка за прилагането на специфичните препоръки към всяка страна от ЕС във връзка с Европейския семестър през 2011 г. и се дадат нови насоки за изпълнението на програмите за национални реформи.

Очаква се по време на Европейският съвет неговият настоящ председател Херман ван Ромпой да бъде преизбран за втори мандат на този пост, като вероятно официално ще бъде определена и ръководната му роля по време на срещите на върха за еврото.
Лидерите на ЕС трябва да обсъдят предоставянето на статут на държава кандидат за членство в ЕС на Сърбия, което отложиха по време на декемврийската си среща. В началото на седмицата външните министри на ЕС отправиха препоръка за това, но оставиха решението в ръцете на премиерите и президентите заради изискванията на Румъния.

Европейският съвет вероятно отново ще даде препоръка за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство, както направи и на последната среща за 2011 г. За момента Холандия запазва ветото си, както и позицията, че ще преосмисли действията си едва след летния мониторингов доклад на Еврокомисията за правосъдието и вътрешния ред в двете страни.

Очаква се държавните и правителствените ръководители да излязат с позиции за събитията във външнополитически план, като кризата в Сирия, както и дипломатическия скандал от последните дни с Беларус.



Гласувай:
1



1. hope25 - Честита Баба Марта от мен!
01.03.2012 10:44
Честита Баба Марта от мен!
цитирай
2. mileidi46 - :)))
01.03.2012 15:25
ЧЕСТИТА И ОТ МЕН!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2670692
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив