Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 09:45 - Колко струва смъртта?
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
1



 




Икономическият удар по екзекуциите в Съединените щати
 
 
 
image

Камерата за изпълнение на смъртни присъди в щатския затвор Сан Куентин, Калифорния. Снимка: архив, Reuters

 

Цените на веществата, които се използват при изпълнението на смъртни присъди отвъд Океана, скачат драстично в последната година. Увеличението е резултат на желанието на производителите продуктите им да не бъдат част от процеса на екзекутиране на осъдените на смърт, посочва BBC. 

В тази връзка щатът Тексас трябва да заплати цели 1 286 долара за медикаментите за скорошната екзекуция на убиеца Кийт Търмонд. „Коктейлът” от три вещества – натриев пентотал (предизвикващ изпадането в безсъзнание), павулон (миорелаксант, парализиращ мускулите) и калиев хлорид (спиращ сърцето), е 15 пъти по-скъп в сравнение с 2010 година. Тогава той струва на властите едва 86 долара.

Повишението до голяма степен се дължи и на факта, че лекарството, традиционно използвано за упояване на осъдения – натриев тиопентал, е спряно от производство преди 2 години. 

А заместителят  натриев пентотал е значително по-скъп. И за много затвори, в които се изпълняват смъртни присъди, вече е изключително трудно да си позволят екзекуциите от финансова гледна точка. 

Редица проучвания показват, че предвид проточващите се правни процедури изпълнението на смъртното наказание по принцип е значително по-скъпо за данъкоплатците в сравнение с излежаването на доживотна присъда. 

Ако изключим Тексас, повечето от останалите 34 щати, в които смъртното наказание е разрешено от закона, изпълняват смъртни присъди изключително рядко. Но когато го правят, това коства огромни суми предвид съдебните процедури и разходите по задържането на осъдения в затвор. 

В Калифорния например от 1978 година насам са екзекутирани едва 13 затворници. За този период обаче са изхарчени над 4 милиарда долара за обслужването на законодателството във връзка със смъртното наказание. 

Прокурор от Вашингтон твърди в свой доклад, че разходите по едно дело за престъпление със смъртна присъда са над 4 пъти по-големи за сходно престъпление с постановено друго наказание. 

Самото изпълнение на смъртната присъда също е доста скъпо. През 2010 година екзекуцията на Кал Браун във Вашингтон излиза почти 100 хиляди долара за ден на данъкоплатците. Парите отиват за заплащане на персонала, за усмиряване на демонстрациите срещу смъртното наказание пред затвора, за шатри за медиите и т.н. 

Екзекуцията на Рони Лий Гарднър през 2010 година е с цена 165 хиляди долара за щата Юта. Само за стола и облеклото на затворника отиват 25 хиляди. 

А само преди десетилетие изнасилвачът и убиец Робърт Кое е екзекутиран при сходна процедура на цена от 11 668 долара.

В последните години множество вещества, използвани при екзекуциите, са изтеглени от пазара, тъй като редица компании не искат фармацевтичните им продукти да се използват за отнемане на човешки живот. А някои неамерикански фирми срещат сериозни пречки със законодателството в собствените си страни, където смъртното наказание е забранено.

Така властите в Тексас и други щати трябва да търсят заместители на много високи цени. Към момента това не води до промяна на позицията им спрямо прилагането на този вид наказание, защото съставките в смъртоносната инжекция имат множество заместители. 

Но постоянно нарастващите разходи са сериозен повод за притеснение за всеки законодател, който е твърдо за изпълнението на смъртни присъди по този начин.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665304
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив