Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2012 08:33 - Пушенето през бременността вреди на вашето бебе
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1079 Коментари: 0 Гласове:
0



 Сигурно сте се замисляли дали този надпис върху кутията с цигари е напразно сплашващ, или е научно доказан факт.

Ниски тегло и ръст при раждането до изоставане в развитието, което може и да се запази, риск от детски болести, инвалидност и смърт са сред доказаните ефекти на цигарите.

Жените, които пушат по време на бременността, често раждат преждевременно, т.е. раждането започва спонтанно преди 37-ата гестационна седмица – около 40% по-често при пушачки, отколкото при тези, които не пушат. А сред преждевременно родените деца смъртността е най-висока, дори и в развитите страни. Децата, родени преждевременно, но преживели, имат по-висок риск от изоставане в невропсихическото развитие, риск от ретинопатия (болест на ретината на окото) и хронична пневмония.

Новородените, чиито майки пушат, тежат средно с около 200 грама по-малко от тези, чиито майки не пушат (според данни от изследване, публикувано в British Journal of Obstetrics and Gynaecology); 140% е рискът да се установи при тях тегло, несъответстващо на гестационната възраст. Доказана е също зависимостта доза-ефект между брой цигари дневно, изпушени от майката по време на бременността, и растежния дефицит на плода (публикации в British Medical Jоurnal). Малките за гестационната възраст деца при раждането са с риск от развитие на хипогликемия (ниска концентрация на захар в кръвта) и хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта), от смърт през неонаталния период и следващите месеци, от леко изоставане в растежа в дългосрочен план и изоставане в невро-психическото развитие (по данни на официалната статистика на Канада).

Рискът от развитие на екстраутеринна бременност е почти двойно по-голям при жени, които пушат (по данни на American Journal of Public Health).

На база на тези сухи цифри и научни извадки въпросът за пушенето трябва да развълнува всяко момиче, всяка млада жена, всяка бременна, всяка майка. Отредена ни е силата да създадем нов живот, нов Човек и нямаме право при никакви обстоятелства да го обричаме на страдание и болест. Не продавайте бебето си за цигари!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673918
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив