Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2012 09:35 - ЕС постигна споразумение за ново намаление на цените за роуминг
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес стана ясно, че членовете на Европейския парламент и представителите на Съвета и Европейската комисия са постигнали предварително споразумение за намаляване на цените в роуминг. Очаква се то да бъде гласувано през месец май в ЕП и през юни в Съвета и да влезе в сила от 1 юли тази година. Целта са новите правила да създадат повече условия за конкуренция на пазара на роуминг услуги и освен това да въведат мерки, които по-ефективно ще предпазват потребителите от шокови сметки, сред които са нови ограничения на цената за роуминг на данни.

Според предложението от 1 юли 2014 г. потребителите ще имат възможност да избират най-добрите оферти, като сключат отделен мобилен договор за роуминг, който може да е с различен мобилен оператор - например от посещаваната страна, но в същото време ще запазят мобилния си номер. Така всеки път, когато са в чужбина, тяхното мобилно устройство автоматично ще преминава към избрания оператор. Освен това ще има опция за избор на местен мобилен оператор за трафик на данни. И в двата случая цените ще са близки до стандартните в съответната страна. 

Междувременно от 1 юли тази година виртуалните мобилни оператори, които нямат собствена мрежа, ще получат правото да използват чуждите мрежи на регулирани цени на едро, което ще им позволи да осигурят по-евтини роуминг тарифи на клиентите им. Последното според ЕП ще стимулира конкуренцията между операторите и те ще имат повече основания да предложат по-атрактивни цени и услуги в роуминг.

Докато конкуренцията се намеси на роуминг пазара, регулациите на ЕС ще продължат да редуцират цените чрез поставените ограничения под формата на максимални цени за гласови услуги, SMS и мобилен интернет. В интерес на истината, за пръв път се поставя таван на цената на дребно за мобилен трафик на данни в чужбина. Ограниченията ще продължат да действат до 30 юни 2017 г. и от 1 юли тази година, навреме за летните отпуски, потребителите ще плащат не повече от 29 евроцента за минута изходящ разговор, 8 евроцента за минута входящ разговор, 9 евроцента за текстово съобщение и 70 евроцента за мегабайт данни. Цените ще продължат да намаляват прогресивно и към 1 юли 2014 г. потребителите няма да плащат повече от 19 цента за изходящ и 5 цента за входящ разговор, 6 цента за съобщение и максимум 20 цента за мегабайт в роуминг. 

В допълнение, потребителите, пътуващи извън ЕС, ще бъдат по-добре информирани за роуминг таксите, които ще трябва да плащат. За избягване на шокови сметки от 1 юли 2012 г. те ще получават предупредително съобщение, когато потреблението им на данни достигне до 50 евро или предварително установена граница. Ако искат да продължат да използват мобилен инернет след това, ще трябва да дадат изричното си съгласие.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2676019
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив