Постинг
11.04.2012 19:41 -
ДОМАШНАТА ЛЮТЕНИЦА Е ОПАСНА
Лютеницата, приготвяна в калайдисани съдове, които масово се употребяват в домашни условия, е опасна за здравето, защото в нея се съдържа стократно повече олово от допустимото.
Това са установили лабораторни изследвания на учените от Катедрата по аналитична и компютърна химия към Пловдивския университет, съобщава БНР.
В катедрата са изследвани 104 вида храни от диетата на деца от Куклен във връзка с влиянието на Комбината за цветни метали, който се намира в района. Не са установени отклонения в пробите, освен при домашната лютеница. Това твърди доц. Веселин Кметов, който е ръководител на катедрата.
“И като казвам високо съдържание, става дума за 200-380 пъти над нормалното. Открихме източника. Това са тези калайдисани съдове, в които масово се варят лютеници. Внимавайте! Всички тези съдове са много опасни, защото не са калайдисани с калай, а много често са с припой, а там има много олово и цялата храна, приготвена с тези съдове, е силно токсична”, подчерта ученият.
В Пловдивския университет беше открита обновена химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти. Средствата са осигурени по проект, финансиран от Европейския съюз. Апаратурата на стойност близо 2 милиона лева е важна за развитието на ефективни методи за анализ и
Това са установили лабораторни изследвания на учените от Катедрата по аналитична и компютърна химия към Пловдивския университет, съобщава БНР.
В катедрата са изследвани 104 вида храни от диетата на деца от Куклен във връзка с влиянието на Комбината за цветни метали, който се намира в района. Не са установени отклонения в пробите, освен при домашната лютеница. Това твърди доц. Веселин Кметов, който е ръководител на катедрата.
“И като казвам високо съдържание, става дума за 200-380 пъти над нормалното. Открихме източника. Това са тези калайдисани съдове, в които масово се варят лютеници. Внимавайте! Всички тези съдове са много опасни, защото не са калайдисани с калай, а много често са с припой, а там има много олово и цялата храна, приготвена с тези съдове, е силно токсична”, подчерта ученият.
В Пловдивския университет беше открита обновена химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти. Средствата са осигурени по проект, финансиран от Европейския съюз. Апаратурата на стойност близо 2 милиона лева е важна за развитието на ефективни методи за анализ и
Мозъчни вибрации и живот по Уди Алън
Тихата революция на средната класа в све...
Coca-Cola сменя „тайната“ рецепта заради...
Тихата революция на средната класа в све...
Coca-Cola сменя „тайната“ рецепта заради...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 8435
Блогрол