Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 19:16 - Животни измамници
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1110 Коментари: 1 Гласове:
1



 
image

Ако си мислите, че хората са най-хитри на света, лъжете се! Сред животните съществуват такива опитни измамници, които са способни да въртят всекиго на пръста си. Сега ще ви запознаем с някои от тях, за да знаете на кого може да се доверите и на кого - не.

 

Лисицата

Старата хитруша ни е добре позната от българските народни приказки. Заради качествата на кокетната „опашатка" е и поговорката „хитра като лисица". Почти както е в приказката за Косето Босето, и в действителността Кума Лиса (особено разновидността, живееща в Южна Америка) обича да краде яйца от гнездата на птиците. При това тя съвсем не си играе „на дребно", а предпочита яйцата на по-големи пернати. Когато са толкова големи, че на нея й е трудно да ги побере в устата си, лисицата просто избутва яйцето настрани, докато не се удари в дърво или камък.

 

image

 

Плъховете

Тези гризачи, освен че често се превръщат в истинска напаст, са и много подли - най-вече когато се касае за храна. Изчислено е, че само в САЩ те нанасят щети в размер на 19 милиарда долара годишно. Според някои проучвания в Ню Йорк живеят 70 милиона от тези гризачи, които безчинстват наред, унищожавайки различни вещи, крадейки хранителни продукти и т.н. Плъховете са най-скъпо излизащите на хората „мошеници". При това те са и най-бързите - скоростта, с която тичат, се равнява на 10 километра в час.

 

 

image

 

Хамелеонът

В някои езици с прозвището „хамелеон" са наричани хората, които често лъжат. Явно причината за тази асоциация е способността на ококореното животинче да сменя цвета си. Благодарение на това то се вписва чудесно във всякаква обстановка и без проблеми залъгва човешкото око. Интересно е, че когато хамелеонът става гневен, трудно може да прикрие „яда си", тъй като придобива предупредително ярък червен цвят.

 

 

image

 

Гъсениците

И гъсениците, както и хамелеоните мамят със своята маскировъчна окраска на тялото. Някои от тях дотолкова се сливат с околната среда, че може да ги помислите на пръв поглед за листо или клонче на дърво. За да оцелеят, гъсениците имат и друга хитрина - те се „натъпкват" с отровни растения, за да се въоръжат с огромно количество токсини и да отблъснат враговете си. Съществуват обаче и видове (като живеещите на Хаваите), които не са „тревопасни", а се хранят с месо.

 



Тагове:   възраст,   здраве,   мозък,   секс,   ум,   памет,


Гласувай:
1



1. balgarski7vinarki - Най-неприятното от посочените е месоядната гъсеница
12.04.2012 19:22
Всъщност нея не я интересува моето мнение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675756
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив