Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2012 08:03 - Великденски обичаи – знайни и незнайни
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2012 08:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Великден е свят празник, който се тачи и празнува навсякъде по света. Традициите си приличат с нашите, но има и детайли, по които празникът се различава.

В Германия не яйцето, а заекът е по-големият символ на Великден. Затова има всевъзможни артикули и сладкиши, които приготвят в разнообразни заешки форми. И там се хапва агнешко, но не непременно. Съвсем спокойно може да сготви и друг вид месо. Германците уважават Великден, но по-големият им празник е Коледа. Затова мнозина отиват на почивка често извън страната. Най-много се забавляват децата, защото те са тези, които търсят яйцата, скрити от Великденския заек. Украсата по традиция е пищна, дръвчетата се обкичват с яйца, а цветята присъстват навсякъде. Правят се и огромни огньове, подобни на нашите по Заговезни. Традицията е свързана с пречистващата сила на огъня.

 

В САЩ пък се организират улични паради. Белият дом отваря врати за всички желаещи да разгледат президентската къща навръх Великден, но за децата из двора и в залите има скрити яйца. Всички гости получават като подарък яйце – сувенир с автографите на президентската двойка.

 

И унгарците имат по-различни обичаи. На Великден мъжете пръскат с ароматизирана вода всички жени от семейството, а и съседките си, а те черпят с лакомства.

 

В Испания празнуват през цялата Страстна седмица. Там също се правят пищни шествия, като от катедралите вадят на платформа Исус Христос. Носи се от двайсетина души, а след това вървят самобичуващи се монаси в средновековни дрехи.

 

Във Филипинците има подобна традиция - младежи влизат в ролята на Христо и носят тежки кръстове до някое възвишение.

 

В Нова Зеландия пък правят лов на зайци с истински пушки и патрони. Независимо от този факт природозащитниците все още не са пропищели.

 

В Швеция пък Великден наподобява Хелоуин; децата се маскират като тролове и вещици и на Велики четвъртък обикалят по къщите.

 

В Мексико са най-празнични, те тачат Великденските традиции в разстояние на две седмици, улиците са украсени с гирлянди, навсякъде звучи музика. Религиозните горят чучелото на Юда, заради предателството му, а децата получават грамадни хартиени пликове с бонбони и шоколади.

 

Независимо от това в коя част на света се намирате и как ще отбележите Възкресение Христово – светли празници!!!



Тагове:   възраст,   здраве,   мозък,   ум,   памет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665980
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив