Данните са от проучване, проведено от шотландски учени сред 35-има колежани със светла кожа от Университета St. Andrews в Шотландия. Средната възраст била 21 години.
През 6-седмичното наблюдение учените измервали тона на кожата на участниците на 7 различни места по тялото. Накрая те заключили, че плодовете и зеленчуците – благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и растителни пигменти – подобряват състоянието на кожата.
Не отнема дълго и не изисква драстични промени в диетата, но има много благоприятно действие. След 6 седмици учените установили, че кожата има повече руменина, по-топъл и нежен вид при участниците, които приемали повече плодове и зеленчуци.
Предполага се, че каротеноидите – червени, жилти и оранжави пигменти в плодовете и зеленчуците играят основната роля. Продукти като моркови, картофи, кайсии, спанак са богати на бета-каротен. Друг каротеноид е ликопенът, който се открива в доматите и червения грейпфрут.
Шотландските учени не са сигурни, че подобна промяна в тона ще има при хора с тъмна кожа или при по-възрастна кожа.