Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2012 18:09 - Eвропейската Банка: Дянков, не пипай Сребърния фонд!
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0



 Сребърният фонд не е редно да се харчи по начина, по който възнамерява да прави това правителството на Бойко Борисов – до 30% от него да бъдат вложени в български държавни ценни книжа и закупуване на акции. Това ще доведе до неравнопоставено третиране на инвестиционни инструменти, нарушаване на конкуренцията и пазарния механизъм, ще породи конфликт на интереси. 

 

Това е становището на Европейската Централна  банка (ЕЦБ), което почти съвпада с позицията на БНБ и представителите на опозиционните партии в България.

 

Според ЕЦБ с изваждането на парите от Сребърния фонд от фискалния резерв поставя на изпитания финансовата стабилност на държавата.

 

Становището на ЕЦБ е изготвено на 13 април в отговор на запитване на Министерството на финансите от 12 март и е публикувано на страницата на европейската банка. С него разполагат основните български институции, които досега не са го коментирали.

 

Така ЕЦБ се присъедини към критичните мнения към проекта "Дянков", като правителството и специално вицепремиерът Симеон Дянков все повече се оказват единствените му поддръжници.

 

Аргументите на ЕЦБ против предложенията за промени в закона за Сребърния фонд се доближават силно до аргументите, с които Българската народна банка (БНБ) отхвърли проекта преди месец.

 

Критичното мнение на БНБ бе посрещнато с полумълчание от страна на финансовия министър, а в публичното пространство бяха тиражирани коментари от сорта, че основните финансови институции в страната не трябва да се карат, защото е "лош сигнал навън". Бяха потърсени обяснения за позицията на БНБ и в "лични отношения между Дянков и председателя на банката Иван Искров".



Тагове:   ново,   Гоце,   бТВ,   мафия,   Кунева,   Гергов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665139
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив