Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2012 07:35 - Сланина - плюсове и минуси. Защо е табу за едни и неизменна част от менюто на други?
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1977 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 19.04.2012 07:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Къде всъщност се пресичат границите на полезното и вредното при сланината? Защо нашите прабаби и дядовци са си позволявали редовна консумация на сланина особено през зимните месеци, а днес за голяма част от нас тя е истинско табу? Можем ли регулярно да включваме бекон в диетата си, без да се притесняваме от висок холестерол? Важно ли е количеството консумиран продукт? И защо една от най-популярните закуски извън пределите на нашата страна е бекон с яйца?

В зависимост от това в коя част на света се намираме, беконът или т. нар. сланина се предлага под различна форма. Например, в Австралия и Нова Зеландия беконът се предлага под формата на тънки лентички, в повечето случаи с отстранена коричка и в суров вид, и нерядко овкусен с най-различни подправки.

Същото важи и за Великобритания, където е известно, че населението регулярно включва бекон в сутрешната си закуска. В Канада сланината се добива от долната част на корема на прасето, предлага се под формата на тънки лентички, които са или опушени, или поставени в подходяща саламура, или просто покрити с фино царевично брашно.

В САЩ предлаганата сланина е силно овкусена, местните кулинари използват червен пипер, клей, мед, меласа, понякога дори и канела, за да подобрят вкуса на месото. Докато в Япония предлагания бекон никога не е в сурово състояние - най-често той е сварен или добре опушен.

Знаете ли, че най-вкусното свинско месо се получава при така нареченото "угояване за бекон". Процес, при който животните се изхранват със специално селектирани фуражи, докато теглото им достигне 92-95 кг., в резултат на което пластът сланина е с дебелина, не по-голяма от 2-3 см, а в месото се редуват червени и бели ивици.

Според кулинари именно това е най-желаното месо и от него се приготвят най-вкусните пушени бутове, шунки, пръжки и каквито се сетите други деликатеси.

Хранителен състав

Свинска сланина (готвена) - 100 гр

Калории

626

Калории от мазнини

594

Общо мазнини

66.1 г

Холестерол

79 мг

Общо въглехидрати

0 г

Фибри

0 г

Захари

0 г

Белтъчини

7.06 г

Вода

26.26 мл

  •  
Здравословни ползи, свързани с консумацията на сланина

Сланината е продукт, сравнително богат на хранителни вещества, голяма част от които особено важни за нормалното функциониране на нашия организъм. Например, в състава свинската сланина могат да бъдат открити в завидно количество витамини (А, В3, В4, В5, В6, В12), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен), аминокиселини (сравнително голям брой аминокиселини, голяма част от които незаменими, като в най-голямо количество са аланин, аргинин, валин, глицин, пролин и треонин) и органични киселини (аспаргинова и глутаминова киселина).

В състава на телешката сланина също се откриват редица полезни вещества - витамини (В1, В2, В6, В12), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен), аминокиселини (аланин, фенил-аланин, аргинин и глицин, както и други такива, но в по-малки количества) и органични киселини (аспаргинова и глутаминова киселина). За разлика от по-голяма част от продуктите, в състава на разглеждания продукт могат да бъдат открити наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини, при това в не малко количество.

Все пак остава въпросът за полезността на продукта и позволеното количество за консумация, така че да не навредим на нашия организъм или най-малкото да не нарушим хранителния режим, който спазваме. И всъщност тук с пълна сила важи сентенцията, че "отровата е в дозата". Защото, както споменахме, за нашите по-възрастни родители тя е била част от основното меню през студените зимни месеци.

В различни литературни източници се появиха данни, че сланината съдържа витамин F, който повлиява благоприятно дейността на имунната система и повишава съпротивителните сили на организма. Това от своя страна означава по-малко грипоподобни състояния през зимата.

Висококалоричният продукт съдържа и арахидонова киселина, известна със своята протективна роля за сърдечно-съдовата система.

Сланината съдържа и някои незаменими мастни киселини, като палмитинова и олеинова киселина.

В народната медицина този продукт намира широко приложение, най-вече като лек за външно прилагане.

Здравословен риск

Прекомерната консумация на този продукт би довела до повишено количество на холестерол в кръвта, особено при неспортуващи.

Независимо че днес се знае, че усвоеният от храната холестерол има по-малка роля за оформяне профила на кръвния холестерол от синтезирания в тялото (ендогенен), високата консумация влияе върху холестеролния профил.

От друга страна, отчитайки факта, че голяма част от предлаганата сланина е била силно осолена или опушена, допълнително се повишава рискът от появата на патологични състояния.

Висок холестерол в комбинация с достатъчно количество сол повишава многокртано вероятността от развитие на инфаркт или инсулт при неспортуващи хора на средна възраст.

Как да съхраним и изберем сланина?

Когато си избираме сланина, тя трябва да бъде свежа и бяла. Пожълтелият продукт е сигурен признак за развала на мазнините, намиращи се в неговия състав.

По различен начин стои въпроса с бекона, защото той обикновено се предлага опушен и овкусен с различни подправки, в херметизирани опаковки, което сравнително повишава срока му на годност.

Като наследство, останало още от нашите прабаби и дядовци, сме свикнали с факта, че сланината се съхранява в дървени съдове, добре осолена. Това от своя страна, разбира се, би довело до сериозни последствия, особено ако се комбинира с други вредни вещества и алкохол.

Вярно е, че сланината регулярно е присъствала в тяхното меню, при това често в комбинация с бяло брашно, но не е за пренебрегване и фактът, че храната, която са приемали нашите родственици е била екологично чиста, а животните не са били угоявани с царевица, месокостно брашно и антибиотици.

Ето защо, за да намалим риска, можем да се доверим на съвременните технологии - успешно можем да съхраняваме този продукт в най-студената част на хладилника (до три дни, без да е добавяно излишно количество сол), или пък да го замразим във фризера (но забележете - за период, не по-дълъг от четири месеца) - така не само ще запазим голяма част от цените му вещества, но и ще удължим срока му на годност.

Кулинарни идеи

Ако обичате да хапвате сланинка, тогава я комбинирайте със зеленчуци. Макар сланината (особено свинската) да е устойчива на високотемпературно готвене, избягвайте продължително пържене, тъй като има вероятността да се образуват токсини и канцерогени от малкото количество полиненаситени мастни киселини в състава й.

Друга идея - пилешка пържолка, добре увита в парче бекон и запечена на тефлонов тиган, се оказва добра алтернатива за студените зимни вечери. В някои част на света дори комбинират сьомга с бекон, целина и картофи под формата на запеканка. Казват, че било вкусно. Е, защо пък не?






Гласувай:
3



1. andrei - Сегашната сланина ,червени меса и колбаси
19.04.2012 07:47
са различни по качество и съдържание.Те са основният рисков фактор за наднормено тегло,сърдечни и други заболявания.Най-добре е те да се заменят с риба и пилешко месо/не прекомерна употреба/.Само след седмица две,организмът ще започне да се очиства от вредните токсини-ще се почувствате значително по-добре и теглото Ви ще започне да намалява,без специална диета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2676476
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив