Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2012 20:38 - МИНИСТЪРКА НАКЪЛЦА С НОЖ ГОЛА НЕГЪРКА (ВИДЕО + СНИМКИ)
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2118 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Невероятен расистки скандал предизвика шведският министър на културата. На Световния ден на изкуството на изложба в Музея на модерното изкуство в Стокхолм Лена Аделсон Лилерот разряза сладкиш във форма на гола африканка, предават информационните агенции.
Според говорител на музея, организаторите на изложбата имали за цел да обърнат внимание на темата за женското обрязване. То е популярно в африканските държави, защото се смята, че чрез него жените и мъжете се равнопоставят в интимен план.

Асоциацията на африканските шведи обаче смята, че сцената била изключително обидна и расистка. Хората с африкански произход настояват министърът на културата да подаде незабавно оставка. Според говорителката на групата Китимбва Сабуни да твърдиш, че си направил подобен пърформанс заради добра кауза, прави подигравката с хората, жертви на расизъм и обрязване, още по-голяма. Министърката обяснява, че няма право да критикува изкуството и става дума единствено за недоразумение.

Авторът на сладкиша е чернокожият Макоде Линде, който е роден в Стокхолм. Той коментира, че работата му е била изтълкувана погрешно. Самият Макоде Линде играеше ролята на главата на женската фигура. Макоде смята, че неговото изкуство засяга много хора с предразсъдъци и е против потисничеството, практикувано от хилядолетия. 

Линде нееднократно използва лица на чернокожи в различен контекст из цяла Швеция.
Министърът на културата коментира, че е била поканена да говори за свободата на изкуството и не е изненадана, че това е звучало доста провокативно. Лилерот коментира, че я помолили да разреже сладкиша и тя това и направила. Вътрешността на тялото се оказало пълно с подобна на кръв червена субстанция./БЛИЦ








Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665230
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив